Familjen Kristianssons tvillingar. Foto: privat

”Fruktansvärd tid på neonatalavdelningen”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Kristiansson var livrädd under sommarveckorna med tvillingarna på neonatalavdelningen.

Den 30:e maj fick Martin Kristiansson och hans sambo tvillingar. De föddes på Östra sjukhuset i Göteborg och familjen fick spendera fem veckor på neonatalavdelningen.

– Det var fruktansvärt. Folk skulle se misären som är där, jag var livrädd hela tiden. Jag darrar när jag berättar detta, säger Martin Kristiansson.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Han berättar hur personalen var fantastisk och sköterskorna underbara.

– Men de klarar det inte till slut. Flera av dem var rödögda och drack Red Bull för att orka. Jag såg samma personal efter 20 timmar. De jobbade alltså så långa pass i sträck.

En sköterska som skulle sätta en nål på en av hans söner, darrade så mycket att hon till slut fick be en kollega om hjälp.

36 grader på rummet

Hans tvillingar låg först på ett rum med bara ett barn till. Sedan ”small det till” och ytterligare tre barn till kom in på samma rum.

– Det tog väldigt lång tid innan man fick hjälp. Det var dessutom 36 grader varmt inne på rummet, jag mätte med min telefon. Cheferna måste förstå att det här inte funkar, säger Martin Kristiansson.

Martin berättar hur det droppade inne i kuvöserna, eftersom sköterskorna inte hann torka ur dem.

– Fukt är oerhört farligt för prematura barn, säger han.

Ansträngande flytt

Martins tvillingar flyttades till Skövde för ett par veckor sedan. Först ville personalen flytta dem på olika dagar. Men Martin sa ifrån, och de kördes i varsin ambulans under samma dag. Han berättar att de var andningspåverkade och hade hög puls när de kom fram.

– Det var riktigt tufft för dem. Här i Skövde är det mycket lugnare, säger han.

Han kommer fortsätta att kämpa för att situationen ska bli bättre för kommande föräldrar, och för personalen på avdelningen.

– Jag kommer inte att släppa detta. Någon måste säga ifrån, säger Martin Kristiansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Mer i ämnet