Brand anmäldes aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en brand anlagts inne på en av Mölndals psykosavdelningar ville verksamhetschefen inte anmäla händelsen till arbetsmiljöverket.

Det var i början av april som en patient på en slutenvårdsavdelning i Mölndal tog med sig sängkläder in på en toalett och tände på. Personalen hittade inte arbetsplatsens brandskyddshjälpmedel men lyckades släcka med hjälp av en handdusch. När röken sedan skulle vädras ut var fönsternycklarna borta.

Att en handdusch fanns inom räckhåll kan ha räddat livet på patienter och personal. Ändå ville inte verksamhatschefen göra nån anmälan till Arbetsmiljöverket, vilket en chef ska göra efter allvarliga tillbud.

Psykvården i Västra Götaland

– Anmälan är ju ingen åtgärd mot det som har hänt. Vi har vidtagit andra åtgärder för att försäkra oss om att de rutiner vi har är bra och fungerar, säger Pia Rydell, verksamhetschef för psykiatri och psykos vid Sahlgrenska.

Men att ingen visste var brandskyddsutrustningen fanns, det låter ju farligt?

– Det stämmer inte. Av personalen som var i tjänst var en brandombud.

Västnytts uppgifter kommer från en anmälan som huvudskyddsombudet till slut fick göra. På måndag ska arbetsmiljöverket ha möte med verksamhetsledningenför att reda ut varför de inte anmälde, och hur avdelningens brandskydd ser ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykvården i Västra Götaland

Mer i ämnet