Tord Karlsson (S) Ryter ifrån Foto: SVT

Brottsdömda fick arbeta i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg har det inom den senaste tiden uppdagats två fall där dömda kriminella fått arbeta inom skola eller förskola.

– Ett direkt brott mot hur vi ska jobba, säger kommunalrådet Tord Karlsson (S).

Tidigare i veckan blev det känt att en polis, på väg att hämta barn på förskolan, gjorde en skräckinjagande upptäckt. Den nya vikarien på förskolan var en ung man polisen kände igen väl, som en central figur i det den blodiga fejd som under flera år plågat staden. 

Läs mer: Gängmedlem fick vikariat

Det hela bekräftas av Erik Nord, som är högste chef för polisen i Storgöteborg.  

– Det jag kan säga är att det här är en person som vi ser som en central del av en av de kriminella grupperingar vi haft problem med i staden, de senaste åren, säger Erik Nord. 

Anställdes utan belastningsregister 

Exakt hur det har gått till att mannen har fått anställning trots sin bakgrund är fortfarande oklart. Peter Johansson, sektorchef för Utbildning och ansvarig för förskola och skola i stadsdelen, säger dock till GP att handläggarna ska ha begärt att få se mannens belastningsregister men att det inte kommit fram innan mannen ringdes in för vikariat. 

– Vi hade en sällsynt stor brist på folk. Läget var ansträngt, mitt i VAB-ruari, och mannen kallades in. Men att personalen är sjuk ursäktar inte det som skett. Det har hänt och det är illa, säger han till tidningen.

Kommunalrådet ryter ifrån 

Tord Karlsson sitter som ersättare i Kommunstyrelsen men också som ordförande i Personalutskottet. Enligt honom finns det mycket tydliga riktlinjer för nya anställningar inom skola och förskola. 

– Det ska alltid tas utdrag ur brottsregistret. Det är inte sen, eller någon annan gång eller hörsägen som gäller. Utan det gäller att se papper själv. Så det här är ett direkt brott mot hur vi ska jobba i staden, säger Tord Karlsson. 

Misstänkt för sexbrott  

Historien är inte den enda. Förra veckan hämtades en vikarie på en skola i Göteborg av polisen. Mannen är misstänkt för att ha ofredat och fotograferat en elev på skolan han tidigare arbetat på. Ett brott han nekar till. 

Läs mer: Skolvikarie avstängd – misstänks för sexbrott

Mannen är också dömd sedan tidigare för bland annat narkotikabrott och ringa vapenbrott. Han anställdes via ett bemanningsföretag som till GT berättar att de har begärt ut både belastningsregister och tagit referenser. 

– Vi har tagit utdrag ur belastningsregistret, och där det inte står någonting, sa bemanningsföretagets vd till GT.  

Hur det kommer sig att mannens tidigare brott inte har dykt upp i registret är fortsatt oklart men vd:n påpekar att man ska se över sina rutiner om det är så att det visar sig att man har brustit. 

Svårt med bemanning 

Tord Karlsson berättar att fenomenet att man missar att ny personal på en skola eller förskola är dömda för brott är nytt för honom.  

– Jag har själv suttit 15 år som ordförande i stadsdelsnämnd och jag har inte hört tidigare att det här har varit speciellt förekommande, egentligen inte alls, säger han. 

Han tror dock att det kan ha att göra med svårigheten att få tag på personal ute i stadsdelarna. 

– Vi har en oerhört ansträngd situation att få tag i personal. Jag tror att det är förklaringen att man försöker runda lite hörn nu.

– Men det är inte okej på något sätt. Vi måste sätta barnen främst och då får vi inte göra såhär, säger Tord Karlsson. 

Centraliseringen kan vara en nyckel 

Just nu pågår en utredning för att organisera om skolan i Göteborg. Idag är det stadsdelarna som har ansvaret men under våren kan beslut fattas för att placera ansvaret på central kommunnivå. Ett förslag som har brett blocköverskridande stöd i kommunfullmäktige.  

Tord Karlsson tror att det kan vara en nyckel till att säkra upp rutinerna kring ny personal. 

 – Vi måste se över hur vi jobbar med detta i staden. Kanske också avlasta verksamheterna som ska möta våra barn och ungdomar. Nu i samband med att vi är på väg att centralisera både förskola och skola i staden så ger också detta möjligheter att jobba på nya sätt. 

Han förtydligar dock att det inte finns anledning för föräldrar att nu bli oroliga för sina barn när de är i skola och förskola. Även i den rådande organisationen ska fel åtgärdas.

– Det här kommer naturligtvis uppmärksammas väldigt mycket ute i verksamheten. Jag tror att det kommer att skicka en väldigt tydlig signal att nu har det gått fel – nu gör det inte det fortsättningsvis, säger Tord Karlsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.