Det var i augusti som de asylsökande palestinierna hungerstrejkade på Järntorget i Göteborg. Foto: SVT

Efter hungerstrejken – flera har fått asyl

Uppdaterad
Publicerad

De palestinier som hungerstrejkat på Järntorget befinner sig nu i en lokal i Näset. Flera har fått asyl av skyddsskäl men några inväntar fortfarande besked. De måste nu söka transitvisum i Egypten för att kunna ta sig till Gaza.

Birgitta Elfström har tillsammans med sin man hjälpt de asylsökande med att skicka in sina ansökningar. Båda är jurister och Birgitta Elfström har själv jobbat som beslutsfattare på Migrationsverket under många år. Nu är hon pensionär. Hon tycker att beslutet att låta de asylsökande söka transitvisum i Egypten är onödigt då det är uppenbart att Egypten inte kommer att ge några transitvisum till Gaza.

– Det är fult att Migrationsverket vet att de inte kan få transitvisum och först när de kan visa upp avslag kommer de säga att de får uppehållstillstånd för att de inte kan åka tillbaka, säger Birgitta Elfström. Dessutom tar det mellan sex månader till ett år innan de asylsökande kan få beslut på sin visumansökan.

Hungerstrejkande palestinier

Hungerstrejkade i en månad

Det var i augusti som palestinierna inledde en månadslång hungerstrejk. Enligt Migrationsverket skickade då ett 40-tal asylsökande in ansökan om verkställningshinder, alltså beslut om att avvisning inte kan genomföras eftersom det kommit fram nya omständigheter. Flera har sedan dess fått asyl av skyddsskäl, men inte alla.

Senast den 31 januari måste palestinierna som inte fått asyl visa upp för Migrationsverket att de sökt transitvisum i Egypten för att ta sig till Gaza. En onödig process för redan utsatta människor menar Birgitta Elfström. Hon har själv varit i kontakt med Egyptiska ambassaden som sagt att de inte lämnat transitvisum på två år.

Migrationsverket har en annan bild. De delar bilden av att det är svårt att få transitvisum till Gaza, men det är inte omöjligt.

– Historiskt sett har det varit väldigt svårt. Men vi har information som säger att det är möjligt lite beroende på vem man är, säger Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket. Han är noga med att framhålla att de personer som det handlar inte har bedömts ha ett skyddsbehov.

Gränsen stängd för palestinierna

Just nu är gränsen stängd och Sveriges ambassad i Kairo kan inte uppge när gränsen kan öppnas.

– Vi är medvetna om att gränsen varit stängd i olika omgångar, men den öppnas ibland. Därför vill vi att man försöker. Vi är tydliga där, om de får ett nej så kan det ansökas som ett skäl och då kan vi gå på beslut efter det, säger Fredrik Bengtsson.

Hur har hungerstrejken påverkat er i era beslut?

– Den har inte påverkat på något sätt. Våra beslut bygger på hur det ser ut i Gaza och skyddsbehovet för de som söker asyl, säger Fredrik Bengtsson.

Utrikesdepartementet avråder från resor till Gaza och i en färsk rapport från UNHCR skrivs att återvända till Gaza är förknippat med fara. Palestinierna får vara i lokalen i Näset i Göteborg till slutet av 2014. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hungerstrejkande palestinier

Mer i ämnet