Foto: TT/Läsarbild

Tumult utanför Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket fick stänga sitt ansökningskontor i Kållered på onsdagen då en man hotat att tända eld på sig själv. Han var en av de papperslösa palestinier som hungerstrejkade i augusti.

Enligt Migrationsverkets presstjänst tillhör det ovanligheterna att verksamheten måste stängas ned, men detta gjordes av säkerhetsskäl, både för personalen och för de sökande som befann sig på plats.

– Det är en person som har dränkt in sig med någon brännbar vätska. Den personen är omhändertagen och förd till sjukhus för kontroll, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisen i Västra Götaland, till SVT Västnytt.

Hungerstrejkande palestinier

– Vi har dialogpolis där och ytterligare någon patrull ifall det skulle bli något mer, vi ska försöka prata med dom och se så att det inte händer något mer, säger Peter Adlersson.

Utanför Migrationsverket i Kållered hade 19 personer samlats för att protestera mot att de ännu inte fått sina utlovade besked av myndigheten.

Hotade att tända eld

Men en av de protesterande blev väldigt arg och hotade att tända eld på sig själv. Polis och räddningstjänst kallades till platsen, men redan innan de kom dit hade de andra palestinierna tagit ifrån mannen tändaren. 

– Vi ställer oss inte bakom en sån här aktion, de gjorde det på eget bevåg. Det vi vill är att ha svar från Migrationsverket säger, Ossama El Nagger.

Det var i augusti som ett 20-tal papperslösa palestinier hungerstrejkade i drygt tre veckor i ett tält på Järntorget.

– Vi protesterar fredligt, för att vi är väldigt besvikna eftersom vi blev lovade besked i mitten av oktober, men ännu har inget hänt, säger Ossama El Nagger till SVT Västnytt.

Två veckor

– Vårt rättsliga ställningstagande kommer att vara klart om ungefär två veckor och det kommer att ligga till grund för alla beslut, säger Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef på Migrationsverket.

Enligt honom tar det ett par månader att ta fram ett underbyggt ställningstagande, det föreligger ingen försening.

-Vi börjar nu skönja slutet av det arbetet. Det är tråkigt att de protesterar så här, och vi har respekt för att de är desperata, men det påskyndar inte processen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hungerstrejkande palestinier

Mer i ämnet