Resenärerna hänvisades till bakre delen av tåget. Foto: Deniz Canpinar

Deniz Canpinar var på bombhotade tåget: ”En del fick panik”

Uppdaterad
Publicerad

Deniz Canpinar, 32, från Göteborg pendlar ofta till Stockholm i jobbärenden. Resan hem till Göteborg flöt på som vanligt tills tåget tvärnitade några hundra meter före centralstationen.

När SVT Nyheter Väst fick kontakt med honom vid 16-tiden satt han på en buss vid Svingeln en bit bort från utrymmningsplatsen. Alla tågresenärer har hållits samlade i tre Västtrafikbussar av polisen. 

– Vi fick information genom högtalarna att det är ankomststopp på polisens begäran, vi förstod ännu inte allvaret i situationen, säger Deniz Canpinar som befann sig på tåget.

Stämningen var lugn ombord. Men vid ett tredje utrop genom högtalarna så förändrades stämningen.

– Då fick vi veta att det gällde ett bombhot, och så såg vi poliser utanför som sprang mot tåget. Då insåg jag att det här var ett skarpt läge. Jag fick en stark obehagskänsla och trodde inte det var sant.

”Några fick panik”

Passagerarna ombads att röra sig bakåt i tåget och då fick några personer panik, berättar Deniz.

– Några skrek att de inte tänker vara kvar på ett tåg som är bombhotat. Vi var några stycken passagerare och några från personalen som fick gå runt och lugna panikslagna människor.

– Men det var bra sammanhållning på tåget och vi gick till en vagn där det var lite tommare på väskor. För man började ändå titta misstänksamt mot allas bagage.

Väskor kvar på tåget

Efter tre kvart fick resenärerna lämna tåget och dirigerades till tre bussar ett bit längre bort. De ombads lämna kvar alla väskor på tåget.

– Det är lugn stämning på bussen just nu. Vi väntar på att åka vidare till en samlinglokal på annat håll där vi ska få ny information.

Enligt Deniz befann sig uppemot 30 personer i respektive buss.

Vid 17.15 meddelade polisen på sin hemsida att bombteknikerna inte funnit något farligt föremål. Tåget rullades in till perrongen och resenärernas bagage överlämnades till ägarna som tvingades lämna tåget.

– Det pågår fortfarande en förundersökning gällande grovt olaga hot, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till SVT Nyheter Väst.

I vilken form kom hotet?

– I nuläget vet jag inte det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.