Dom om register kan få konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att Göteborg kommunala bostadsbolag ska betala böter för att olagligt ha registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster är unikt i Sverige.

Och kan få konsekvenser för hur företag agerar framöver. Det tror ledande experter

– Det är första gången jag hört talas om att företag fått företagsbot för brott mot personuppgiftslagen, så det är unikt, säger Sören Öman, expert på personuppgiftslagen till SVT Västnytt.

Hälsotillstånd, etnicitet och personliga omdömen. Flera svenska myndigheter har konstaterat att Göteborgs kommunala bostadsbolag brutit mot personuppgiftslagen genom att notera känsliga uppgifter om sina hyresgäster.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Unikt beslut

Först ut var Datainspektionen, och igår kom beskedet från rättsväsendet när åklagare Stina Lundqvist beslutade att samtliga bostadsbolag ska betala 20 000 kronor i böter.

Ett unikt beslut då företagen anses skyldiga, och inte bara en enskild individ. Något som kan bli en varningssignal för bolag.

– Därför tror jag att företag kommer att skärpa upp kontrollen och se till att i princip alla anställda har grundläggande kännedom om vad man får och inte får göra inom personuppgiftslagen, säger Söre Ödman.

Viktig dom för hyresgäster

För ett år sedan träffade Västnytt Abdiazziz Gerare, boende i Gårdstensbostäder.

– Jag blir illamående. Det är kränkande saker och oacceptabelt, sa han då.

Idag är han mer positiv, efter rättsväsendets beslutet om böter för bostadsbolagen.

– Denna dom är viktig för att man ska inte registrera och kränka. En sådan policy har de haft när de gjort det. Jag välkomnar domen och det är en bra markering, säger han till SVT Västnytt nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Mer i ämnet