Experten: Möjligt att de får rätt

Uppdaterad
Publicerad

Konståkningsföreningen hoppas att deras överklagan kan bli vägledande för andra idrottsklubbar. Juristen och ledamoten i Riksidrottsstyrelsen menar att det inte är omöjligt men att vägen dit är lång.

Att en idrottsklubb på egen hand prövar ett ärende juridiskt tillhör inte vanligheterna. Enligt Stefan Bessman, jurist och ledamot i Riksidrottsstyrelsen, är det möjligt att Borås konståkningsklubb kan få rätt i förvaltningsrätten.

– Om det är så som klubben hävdar och det inte finns tillräckligt sakliga skäl från kommunens sida för att ha tilldelat en annan klubb mera istid så är det möjligt, säger han.

Ordföranden för konståkningsklubben i Borås hoppas att deras ärende kan bli ett så kallat prejudikat, alltså vägledande för andra liknande fall. Men för att så ska ske måste fallet högre upp än förvaltningsrätten.

– Det är normalt sett först när ett ärende kommer till högsta förvaltningsdomstolen som man talar om prejudikat. Och det är ganska ovanligt att Högsta förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd.

Men om de gör det?

– Då finns det utrymme för en prövning som kan leda till ett intressant ställningstagande för idrottens del, säger Stefan Bessman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.