Foto: SVT

Konståkningsklubb anmäler kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Borås konståkningsklubb tröttnade på att få färre och sämre tider i ishallen än hockeylaget. Klubben har nu överklagat kommunens beslut om fördelning av tiderna till förvaltningsrätten.

Klockan är tre på eftermiddagen och konståkarna har just börjat sin träning i Borås ishall.

– Ibland hinner jag inte från skolan och missar träningen. Ibland hinner jag men mina föräldrar måste stressa jättemycket från jobbet då, säger tioåriga Niki Eklisiarkis.

Flera av de andra ungdomarna på isen håller med. Det är stressigt att hinna till träningen. Många gånger kommer de för sent och ibland hinner de inte alls då de tidiga eftermiddagsträningarna krockar med skolan.

”Det är klockren diskriminering”

Jacob Landegren, ordförande i Borås konståkningsklubb säger att han har kämpat i flera år för att få en, enligt honom, mer rättvis fördelning av istiderna. Tiderna ska fördelas mellan både konståkningen och ishockeyn och övriga som behöver tillgång till ishallen för att kunna träna.

– Vi har ju försökt påverka genom dialog i många års tid men när inget händer då måste man ta nästa steg, säger han.

Jacob Landegren har nu lämnat in en överklagan av beslutet om fördelning av istiderna till förvaltningsrätten. Han menar att kommunen inte följer kommunallagen som säger att alla ska behandlas lika om det inte finns sakliga skäl för annat. Jacob Landegren säger att det handlar om diskriminering.

– Vi får färre och sämre tider än hockeyspelarna, det är en klockren diskriminering.

Kommunen: Positivt att de anmäler

Tommy Jingfors är chef för fritidsförvaltningen i Borås stad. Han säger att de jobbar hårt med de här frågorna och att fördelningen har blivit mycket jämnare över tid. Och han välkomnar klubbens överklagan.

– Det är ett tecken på ett stort engagemang så vi ser det inte som något negativt. Det är friskt att försöka utveckla sin verksamhet, säger han.

Tommy Jingfors håller med om att kommunen inte lyckats nå ända fram när det gäller fördelningen av tiderna. Till exempel har ishockeyn fler timmar i ishallen under helgerna.

– Det handlar bland annat om deras seriespel då man lägger matcher på de tiderna.

Men är det rättvist?

– Det är väldigt subjektivt vad rättvisa är. Vi tror att det är omöjligt att komma fram till en helt rättvis fördelning. Seriespel och förbundens krav på kommuner hur det ska organiseras- det är sådant som vi tar med oss in i fördelningen av tider.

Har ni diskriminerat Borås konståkningsklubb?

Vi anser inte att vi har gjort det.

”Tjejer måste känna att deras idrott är viktig”

I ishallen har det blivit dags för paus i träningspasset. Ismaskinen sveper över isen medan tjejerna, och ett par killar, hämtar andan utanför omklädningsrummet.

– Helgtiderna är ju jättebra tider, då är ju alla hemma, säger Jacob Landegren.

Han har inte hört talas om någon annan konståkningsförening som tagit en liknande fråga till förvaltningsrätten och hoppas nu att klubben får rätt mot kommunen och att det i sin tur kan ge effekt för andra klubbar över hela landet.

– Jag hoppas att det här blir ett prejudikat [vägledande beslut]. Det är viktigt att vi har en jämlik och rättvis fördelning. Tjejer måste kunna känna att deras idrott också är viktig, att de får ta plats och inte växer upp i skymundan av killarna.

Borås kommunen har ett möte inplanerat inom kort då man ska diskutera frågan med konståkningsklubben och övriga inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.