– Att skriva ut så här stora mängder är fullkomligt orimligt, säger Åke Blixt, kirurg och verksamhetschef vid Spine center i Göteborg. Foto: SVT

Experternas dom: Fullständigt orimligt

Uppdaterad
Publicerad

SVT och GP har varit i kontakt med flera läkare om Jespers medicinering. Samtliga reagerar starkt på dosen, mängden tabletter och omständigheterna. – Det här är oetiskt, säger Annica Rhodin, överläkare på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Att skriva ut så mycket till en ung människa är emot alla rekommendationer och allt rimligt förnuft, det menar Annica Rhodin, överläkare på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

– Det är helt ofattbart, säger hon och får medhåll av Åke Blixt, kirurg och verksamhetschef vid Spine center i Göteborg:

Fallet Jesper

– Det är klart att en patient som har svår ryggsmärta ska ha smärtlindring men man börjar ju inte med det tunga artilleriet och framför allt inte i de doserna och till en helt okänd patient, säger han.

Läs också: Jesper fick över tusen tabletter – avled

Åke Blixt har lång erfarenhet av behandling av ryggsmärta. Han förklarar att man måste vara mycket försiktig när man sätter in den här typen av starka morfinpreparat. På grund av att oxikodon är så beroendeframkallande bör man skriva ut tabletter för bara en kort tid.

– Man börjar med att skriva ut för någon vecka. Sedan är det viktigt att man har uppföljande möte med patienten inom kort tid för att se vad det har för effekt. Att skriva ut så här stora mängder är fullkomligt orimligt.

”Mot all beprövad erfarenhet”

Enligt såväl Läkemedelsverkets som Västra Götalandsregionens rekommendationer ska patienten i första hand behandlas med receptfria smärtstillande och antiinflammatoriska preparat.

Annica Rhodin vid Smärtcentrum i Uppsala säger att narkotiska läkemedel som oxiko­don endast ska användas i undantagsfall och då i liten dos. En rimlig start­dos skulle i sådana fall vara 5-10 milligram per dag

– Hela det här fallet är mot all beprövad erfarenhet, säger hon.

Jesper fick upp till 40 milligram per dag som startdos. En vecka senare dubblerades dosen till 80 milligram. Enligt Åke Blixt kan 80 milligram per dag vara motiverat i vissa speciella fall. Då rör det sig om cancerpatienter och personer med svår kronisk smärta som under lång tid byggt upp en tolerans.

– Det kan vara rimligt i vissa fall men då under mycket kontrollerade former, säger han.

Tydlig varningssignal

Enligt Jespers pappa Peter Östling ska Jesper vid ett tillfälle ha ring till vårdcentralen och sagt att han behövde mer tabletter då han tappat bort två askar. Peter är helt övertygad om att oxikodonet hade fått Jesper att tappa kontrollen över sitt beroende och att han försökte få läkaren att skriva ut mer.

Läs mer: Närhälsan: Vet inte hur det blev så här

Peter reagerar starkt mot att Jespers recept förnyades och att han kunde hämta ut ytterligare 700 tabletter.

Enligt Åke Blixt vid Spine center är ett sådant samtal en tydlig varningssignal.

– Vi som jobbar med att skriva ut läkemedel har ju stött på det här argumentet flera gånger. Då bör man kalla in patienten för att undersöka vad det egentligen är som har hänt, säger han.

– Jag skulle givetvis även kontrol­lera patientens bakgrund och vad han hade för läkemedel sedan ti­digare i läkemedelsförteckningen. Oxikodon är ett extremt beroende­framkallande läkemedel som männ­iskor dör av varje år, tillägger Annica Rhodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet