Under loppet av en månad hade Jesper fått utskrivet nästan 1600 oxikodontabletter. Foto: Privat/SVT

Jesper fick över tusen tabletter – avled

Uppdaterad
Publicerad

Jesper, 21, kämpade för att bli fri från sitt missbruk. Då skrev en läkare ut nästan 1.600 morfintabletter. En månad senare hittades Jesper död.

Jesper Östling vårdades för missbruk i Göteborg och såg fram emot ett drogfritt liv. Men efter en ryggskada vände allt. Jesper fick utskrivet stora mängder starka smärtstillande läkemedel som ledde till hans död. SVT Nyheter Väst och Göteborgs-Posten granskar Fallet Jesper.

Vinden viner när Peter Östling visar runt oss i sommarstugan på Aspö utanför Karlskrona. En sommaridyll i vinterdvala. Det var här det hände. Det var här han två dagar efter midsommar hittade sin son Jesper död. Platsen som varit hemvist för så många fina minnen är nu för alltid nedsvärtad av den största sorg man kan tänka sig.

Fallet Jesper

– Det är otroligt dubbelt att vara här. Det är den härligaste platsen som finns, samtidigt är det en otänkbart förfärlig plats.

”Det var fruktansvärt”

Jesper föddes i Karlskrona 1993. Det var en tidvis strulig uppväxt, något som delvis fick sin förklaring när han diagnostiserades med ADHD. När han var 15 förvärrades problemen dramatiskt. Jesper skadade sig i en mopedolycka och behandlades med smärtstillande läkemedel. Enligt Peter blev kombinationen av Jespers ADHD-medicin och de smärtstillande tabletterna startskottet för ett accelererande blandmissbruk.

Jesper missbrukade främst lugnande och smärtstillande tabletter som morfin och bensodiazepiner. För Peter var det en ständig kamp för att få sin son att inse vart han var på väg och att få skola och myndigheter att hjälpa till.

– Det var fruktansvärt att se hur allt trasades sönder, hur illa det gick på kort tid. Han tappade greppet fullkomligt om skolan och tillvaron.

Fick nya vänner

Med drogerna kom en ny bekantskapskrets och nya vanor. Jesper gjorde sig skyldig till band annat olovlig körning, rattfylla och stölder.

Men med åren började Jesper att få nog. Han blev allt mer motiverad att sluta och flyttade 2014 till Göteborg i hopp om att starta ett nytt liv. Där lyckades han för första gången få vård för sitt missbruk vid beroendekliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Livet vände. Jesper fick nya vänner, ordnade jobb, lägenhet och började även läsa upp sina gymnasiebetyg med drömmen om att en dag bli ambulanssjuksköterska.

– Det var en fantastisk renässans. Det var fantastiskt att se hur polletten hade trillat ner och han hade landat med fötterna på jorden, berättar Peter.

Fick nästan 1.600 tabletter

Men i maj 2015 hände det som inte fick hända. Jesper gjorde illa ryggen i samband med ett träningspass och sökte sig till en vårdcentral i Göteborg. Läkaren som aldrig träffat Jesper tidigare, misstänkte diskbråck och skrev ut oxikodon. Ett läkemedel Jesper hade lång erfarenhet av i sitt missbruk. Oxikodon är ett kraftigt morfinliknande smärtstillande läkemedel som är mycket beroendeframkallande och som ska förskrivas med största försiktighet.

Läs också: Experternas dom: Fullständigt orimligt

Jesper var bara på vårdcentralen vid ett tillfälle men läkaren skrev ut nya recept gång på gång.

Under loppet av en månad hade Jesper fått utskrivet nästan 1600 oxikodontabletter.

Läkemedelsdatabasen Fass rekommenderar 20 mg oxikodon om dagen som startdos. Jesper ordinerades upp till 40 mg, en dos som en vecka senare ändrades till 80 mg per dag.

Läs mer: Närhälsan: Vet inte hur det blev så här

Jag ställer frågan till Peter som Jesper kan ha ljugit om att ha ont i ryggen för att lura till sig till narkotikaklassade mediciner.

– Det rådde inget tvivel om att han hade ont i ryggen på riktigt. Jag träffade honom innan han var på vårdcentralen och han kunde knappt gå. Det fanns ingen anledning för honom att spela för mig, säger Peter.

”Han var förvirrad”

Peter tror dock att Jespers beroende gjorde det svårt för honom att tacka nej till tabletterna när läkaren gav honom receptet.

När Jesper några veckor efter besöket vid vårdcentralen besökte familjen i Karlskrona för att fira sin systers student var det tydligt att han än en gång hade tappat kontrollen.

– Han var sävlig, förvirrad, glömsk, sömngångarbeteende. Ingenting var som det skulle. Man såg det i ögonen.

Jesper stannade kvar i Karlskrona över midsommar. Midsommardagen spenderade han tillsammans med sin farfar i sommarstugan ute på Aspö. På Facebook finns fortfarande Jespers sista uppdatering: en selfie och texten ”är sommaren äntligen här?” När Jesper somnade den natten slutade han att andas.

Enligt obduktionsrapporten avled Jesper av ”läkemedelsförgiftning med oxikodon”. Enligt rättsläkaren Elias Palm som utförde obduktionen går det inte att säga om Jesper hade hållit sig till de 80 milligram som läkaren vid vårdcentralen ordinerat eller om han hade tagit mer.

”Otroligt full av liv”

När Peter kom ut till sommarstugan dagen efter fann han sin son på golvet. Vårdpersonalen hade gjort fruktlösa försök med hjärt- och lungräddning men det var alldeles för sent.

– Denna unga fina vackra pojke så otroligt full av liv redan kvällen innan, plötsligt är han inte bara död och borta utan även stel och kall. Det är det värsta ögonblicket i mitt liv och det följer mig varje dag dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet