Foto: Scanpix

Google: Våra avtal är visst lagliga

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionens granskning av Googles avtal har överklagats till förvaltningsrätten.

Trots att Datainspektionen menar att avtalen för Google Apps inte uppfyller kraven i personuppgiftslagen, uppger 123 av 290 kommuner i Sverige att man använder tjänsten i kommunala skolor. Användningen har väckt kritik hos Datainspektionen, som menar att man säljer ut elevers privata uppgifter till Google.

En av de kommuner som Datainspektionen granskat, det vill säga Salems kommun, har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och när fallet kommer upp i domstol är oklart. Tills dess är det dock Datainspektionens ord som gäller. Något Google själva ser problem med.

Molntjänster i skolan

– Vi anser ju att våra avtal uppfyller svensk lag. Vi talar om en utveckling som går i rasande takt. Och med all respekt för det svenska domstolsväsendet, det är inte rasande takt där så man tappar väldigt mycket tid, säger David Mothander, ansvarig för Public Affairs på Google.

Uppmanar till försiktighet

Han menar att skolor som tvekar och inte vågar använda tjänsterna under tiden går miste om en bra produkt, som framförallt är gratis. Men Ingela Alverfors, jurist på Datainspektionen, håller inte med och uppmanar till försiktighet.

– Då kan man ju vända på det och ställa sig frågan: Är det rimligt att istället för att med ekonomiska medel betala med elevernas privata uppgifter och information? Det är ju där vi har avvägningen, säger Ingela Alverfors till SVT Västnytt.

Fakta

Så gjorde vi granskningen

SVT Västnytt skickade ut ett mejl till landets 290 kommuner där vi frågade om man använde Google Apps i någon form i den kommunala skolan. Vi fick svar från samtliga kommuner. De kommuner som svarade ja, fick sedan svara på följdfrågor i telefon och via mejl. Där frågade vi bland annat om tjänsten användes utbrett, om den ingick i teststudier eller om den användes av enskilda lärare eller klasser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Molntjänster i skolan

Mer i ämnet