Eleverna på några av Göteborgs skolor använder datorer utan hårddisk, där allt sparas på Googles servrar. Foto: SVT

Göteborg inför Google-datorer i skolor trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

Datorer där allt lagras på Googles servrar kommer snart att bli en vanlig syn i Göteborgs skolor. Datainspektionen har riktat kritik mot Googles molntjänster, men i Göteborg menar man att problemen nu är lösta.

Det rör sig om så kallade Chromebooks, en typ av Googlebaserade datorer utan hårddisk där dokument och liknande lagras på Googles servrar istället för på själva datorn.

Datorerna ingår i en teststudie och testas av ett antal skolklasser på Hvitfeldtska, Burgården och Angeredsgymnasiet. Så småningom är tanken att fler skolor i Göteborg ska kunna köpa in datorerna till sina elever.

Molntjänster i skolan

– Intresset är stort och vi ser en potential i detta. Sen är man naturligtvis intresserade av kostnadsfördelar. Googles molntjänster erbjuder till exempel datalagring för eleverna istället för att kommunen själva ska stå för det, vilket kostar pengar, säger Lars Hermansson, IT-chef på Göteborgs stad till SVT Västnytt.

Anklagas för brott mot personuppgiftslagen

Som Västnytt tidigare berättat riktar Datainspektionen kritik mot avtalen för Googles molntjänster som man menar bryter mot personuppgiftslagen.

– Google får väldigt stora möjligheter att behandla elevernas personuppgifter i sina egna syften. Det är problematiskt om man som kommun väljer att gå in i en sådan här tjänst innan vi kan säkerställa att den går att använda på ett lagligt sätt, säger Ingela Alverfors, jurist på Datainspektionen till SVT Västnytt.

Västnytts granskning visade att 123 kommuner i Sverige använder Googles molntjänster i skolan ändå. En av de kommunerna var Göteborg, som tidigare bara använde sig av mailfunktionen. Men nu tar man det alltså steget längre i och med de helt Google-baserade datorerna.

Nytt avtal sägs lösa problematiken

Bakgrunden är att Göteborgs stad har fått till ett helt nytt avtal med Google, som man bedömer täpper till problemen med lagen. Men Datainspektionen har inte granskat avtalet.

– Nej, det har vi inte. Och vad jag vet är det inte Göteborg som varit med och tagit fram det, utan Google själva som presenterat en ny version av avtalet som ska gälla för alla som ingår tjänsten. Om det uppfyller kraven i svensk lag återstår att se, säger Ingela Alverfors.

Men Göteborgs stad är ändå övertygade om att det nya avtalet inte längre bryter mot lagen.

– Allt lagras på Googles servrar ja. Men när det gäller det som eleverna lagrar när de använder vår Google-lösning i skolan, så har vi ett avtal med Google om att de inte får använda den informationen för andra ändamål än vad vi stipulerar, säger Lars Hermansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Molntjänster i skolan

Mer i ämnet