Kritiken växer mot Care Together Foto: SVT

Kritiken växer mot Care Together

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT Västnytt kunde avslöja igår har äldre farit illa när det privata hemtjänstföretaget Care Together inte dykt upp. Nu riktar även anställda kritik mot företaget och berättar om en hårt pressad arbetssituation, underbemanning och löner som inte betalats ut.

Västnytt har granskat klagomål och avvikelserapporter gällande det privata vårdföretaget Care Together i sex västsvenska kommuner. Många av felen handlar just om uteblivna besök som vid flera tillfällen lett till att äldre inte fått sin mat och mediciner.

Men avvikelserna vittnar också om något annat, nämligen personalbrist. Västnytt har talat med ett 10-tal anställda från alla sex kommuner där Care Together bedrivit hemtjänst. En del har sagt upp sig, andra jobbar fortfarande kvar. Och samtliga vittnar om en periodvis kraftig underbemanning som lett till att personal gått in i väggen och att brukare lämnats ensamma.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

– Man kanske hade en person i tjänst när det normalt skulle vara tre i tjänst. Och då kan inte en person klara hela området ensam, säger Margret Hurtig som tidigare arbetade för Care Together i Lerum och Partille.

”Det var kränkande”

Erika Jogmark arbetade för Care Together i Mölndal och Kungsbacka förra året. Hon berättar om en extremt stressig arbetsmiljö som fick henne att må psykiskt dåligt. Hon minns även ett tillfälle då hon kom hem till en brukare som inte fått sitt besök tidigare under dagen.

– Den personen var ju helt förkrossad. Det är ju väldigt kränkande. De betalar ju för att vi ska komma dit och så kommer ingen, säger Erika Jogmark.

Fick inte ut sina löner

Erika Jogmark, och många andra anställda, vittnar även om att hon haft stora problem med att få ut sin lön. Fackförbundet Kommunal Väst har fått hjälpa flera anställda med att få ut sina löner. De bekräftar bilden som de anställda ger, och Kommunal driver i skrivande stund flera ärenden där personal inte fått lön på flera månader.

– Vi har faktiskt ett fall där det rör sig om uteblivna löner i upp till ett år, säger Kerstin Löfström, ombudsman på Kommunal Väst.

– Det gör väldigt ont. Jag har fyra barn, hyra och massa räkningar. Det här företaget är inte ärliga. Det känns som man jobbat gratis som en slav där, säger Khalid Aljaff som arbetade för Care Together i Kungälv och Tjörn.

Han säger att han inte fick ut sin lön på flera månader.

Företaget svarar

Enligt de anställda kom cheferna med förklaringar som att timlistor försvunnit, att löneansvariga var på semester och att datorer hade kraschat. När SVT Västnytt söker ansvariga blir vi hänvisade till VD:n och ägaren Berit Sjöberg, som inte vill ställa upp på en intervju. Hon svarar istället via ett mejl där hon bland annat skriver att det endast är en mindre del av de anställda som inte fått ut sina löner i tid.

– Jag har inget förtroende för Care Together överhuvudtaget. Jag tycker inte det borde få vara verksamt, säger tidigare anställda undersköterskan Margret Hurtig.

Fakta

Ur avvikelserapporterna

Det senaste året har 70st avvikelserapporter kommit in till Lerums kommun. Här följer några exempel:

  • Ingen kom. Har ej fått återkoppling från Jakobsdal ännu.
  • Inget besök. Ingen personal. Pat lade sig själv.
  • Patient ringer sjuksköterska på kvällen. Har ej fått sitt eftermiddagsinsulin. Har ej fått tag på personalen.
  • Fick ej sitt insulin i morse.
  • När hemtjänst kommer för att ge läkemedel, har patient ej fått middag. Säger ”jag är så hungrig”
  • Enligt brukare har inga insatser utförts på säkert en månad.
  • Brukare meddelar att hennes väninna har duschat henne, då hon har fått vänta på dusch i 4-5 veckor, vilket är helt oacceptabelt!
  • Ej fått besök från Jakobsdal HT. Ska ha hjälp med läkemedel och insulin. Brukare har ringt alla telefonnummer utan svar.
  • Inte fått någon hemtjänst utförd av Jakobsdals hemtjänst under hösten och vintern år 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet