Foto: SVT

Överläkaren orolig över brister inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Yngve Gustavsson är överläkare och professor vid Umeå Universitet och forskar om äldrevård. Han är mycket kritisk till hur hemtjänsten fungerar i Sverige idag.

Efter SVT Västnytts avslöjande om allvarliga missförhållanden hos hemtjänstföretaget Care Together reagerar han starkt.

– Tyvärr är det här bara toppen på ett isberg. Det är inte unikt. Vår forskning visar att vi idag kanske har de största missförhållandena hos de gamla sköra som vårdas i hemmet.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Yngve Gustavsson  säger att det finns en mindre social kontroll i hemmen jämfört med på våra äldreboenden. Han berättar också att mer än hälften av de demenssjuka vårdas i hemmet idag.

– Det är så bristfällig kontroll av äldrevården i hemmen idag, säger han.

Hur allvarligt är det att de äldre inte fått duscha och att de inte fått mat?

– Det allvarligaste är ju om mat och insulin inte fungerar. För de här människorna kan det leda till döden.

Är det bara privata företag som misslyckas så här?

– De här missförhållandena finns över allt, både i den kommunala omsorgen och inom det privata. Och det som anmäls och det som syns i media är tyvärr bara toppen på ett isberg.

Vad är orsaken till att det blir så här?

– Vi vårdar idag mycket sjukare människor i hemmen än vad vi gjorde tidigare, med mycket större vårdbehov och vi anpassar inte resurserna eller kompetensen för det här.

Han säger att det dels handlar om kunskap och kompetens men också om underbemanning och väldigt dåliga arbetsförhållanden.

Vad ska man göra tycker du?

– Socialstyrelsen kommer snart ut med krav på kvalité som ska syfta till att förebygga onödiga komplikationer. Och konsekvensen av det måste rimligen bli att man måste satsa både på utbildning och högre bemanning.

Vågar man som anhörig lite på hemtjänsten idag?

– Dom som är mest utsatta är dom som lever ensamma, som är dementa eller har svårt att kommunicera. Dom är oerhört utsatta idag i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet