Foto: SVT

Målsägandebiträdet: Viktigt för familjen att han inte kommer lindrigt undan

Uppdaterad
Publicerad

Målsägandebiträdet Tore Brandtler, som varit med Lisa Holms familj genom hela rättsprocessen, tog emot beskedet om Nerijus Bilevicius straff i dag. Han är nöjd med att straffet inte sänktes.

– Det hade varit ett slag i ansiktet på familjen, säger han.

LÄS MER: Lisa Holms mördare får livstid i Litauen

Han har varit vid familjens sida sedan början, med en ovanligt aktiv roll som målsägandebiträde under rättegången. När familjen inte velat uttala sig i media har det varit Tore Brandtler som fört deras talan utåt. Han beskriver en familj som gått igenom något fruktansvärt, men som hanterat det förvånansvärt bra.

Mordet på Lisa Holm

– En viktig orsak till det är att pappan är militär och har utbildning i kristhantering och sådana saker. Han har hanterat det här bra, och varit ett stort stöd för familjen. Den som har haft det jobbigast tror jag är systern. Relationen med syskon är ju den man normalt sett har längst i livet, säger Tore Brandtler.

Hur har hela den här processen varit för familjen?

Det jobbigaste är ju över, naturligtvis. Det var ju innan man hittade Lisa, när man hittade henne och rättegången. När han dömdes och fick livstid då stängdes dörren om man säger så. Sedan har den ju öppnats lite på senare tid med det här med Litauen. Nu är det stängd igen, och livet går vidare.

Mycket stöd till familjen

Massmediabevakningen var jobbig i början, familjens önskan om att bli lämnade i fred har respekterats. Allmänhetens nyfikenhet har också frestat på, men familjen har framför allt fått mycket stöd.

– Till begravningen kom det jättemycket folk och de respekterade hur familjen ville ha det. Det har ordnats en del saker till minne av Lisa från skolkamrater och så vidare. Det har man ju förstått att Lisa var en väldigt omtyckt flicka, det går inte att komma ifrån, säger Tore Brandtler.

”Dödlig otur”

Samtidigt väcker det oro hos många att som skedde var så slumpmässigt.

– Det var en dödlig otur som kunde ha drabbat vem som helst av de som jobbade där, säger Tore Brandtler. Jag tror inte att hon var utvald, utan det råkade bli så. De kände inte varandra och så händer något sånt, det är väldigt hemskt såklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet