Mannen döms för att ha vållat sin bebis död. Foto: TT

Misshandlade spädbarn till döds – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ska enligt tingsrättens dom ha misshandlat sin sex månader gamla bebis till döds. Han döms till sju års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

Åklagaren Caroline Fransson var nöjd efter tingsrättens beslut, som hon menar var väldigt tydligt.

– Det är många som har sökt svar, det finns anhöriga och när det avser brott mot ett ungt barn så det bra när tingsrätten gör en väldigt pedagogisk dom, säger Caroline Fransson.

Misstänkt barndöd

SVT: Det här var en väldigt stark påföljd för den här typen av brott. Vad säger det?

– Jag är inte förvånad i och med att det var vad jag yrkade på. Det är den typen av påföljd som ska utgå för den här typen av mycket grov brottslighet som det här avser.

Vid två tillfällen hade barnet fått skador som väckte misstankar mot pappan. Det första ägde rum i januari. Då anmälde socialtjänsten i en kommun i Skaraborg att den då sex veckor gamla bebisen utsatts för våld som orsakat en lårbensfraktur, men den utredningen lades ner på grund av brist på bevis.

Upptäckte en skallfraktur

Den andra upptäcktes när föräldrarna kom till akuten på sjukhuset NÄL i början av juli med sonen som hade en skallfraktur. Barnet som då var sju månader gammalt avled senare av de skadorna. I samband med det togs båda skadorna upp för granskning.

Hävdade olycka

Enligt pappan handlade det båda gångerna om olyckshändelser. Vid det första tillfället ska han på något sätt ha lagt för mycket tyngd på barnets ben vid ett blöjbyte. Vid det andra tillfället ska han ha tappat barnet i hallgolvet.

Åklagaren Caroline Fransson hade yrkat på fängelse i mellan sju till åtta år eftersom han skulle ha gjort sig skyldig till grov misshandel och grovt vållande till annans död. Men redan efter sista rättegångsdagen den 8 december försattes pappan på fri fot, vilket många då tolkade som att en friande dom var att vänta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt barndöd

Mer i ämnet