Foto: Pappa åtalas misstänks ha dödat sitt barn

Pappa åtalas – misstänks ha dödat bebis

Uppdaterad
Publicerad

En man från Trollhättan åtalas nu för att ha misshandlat sin sju månader gamla son till döds. Åtalet väcktes idag vid Vänersborgs tingsrätt.

Det var i början av juni i år som två föräldrar kom till akuten på sjukhuset NÄL i Trollhättan med sin sju månader gamla son. Pojkens liv gick inte att rädda och några dagar efter det att han kommit in till sjukhuset avled han. Personalen på sjukhuset fattade misstankar om att något inte stod rätt till och polis kopplades in.

Nu väcks åtal mot pappan, en man i 25-årsåldern, misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Misstänkt barndöd

– Det har rört sig om en livsfarlig gärning där den tilltalade visat en särskild hänsynslöshet och råhet. Därtill så har brottet förövats mot ett spädbarn i en särskilt skyddslös ställning, säger Caroline Fransson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla.

Tidigare utredning nedlagd

Mannen misstänks för att ha orsakat barnets död, men också för en grov misshandel som ska ha ägt rum i januari. Då anmälde socialtjänsten i en kommun i Skaraborg att den då sex veckor gamla bebisen utsatts för våld som orsakat en lårbensfraktur, men den utredningen lades ner på grund av brist på bevis. I och med dödsfallet togs den utredningen upp på nytt och åklagare Caroline Fransson anser att det nu går att bevisa att också detta ägde rum.

Hur ställer sig den misstänkte pappan till åtalet?

– Den tilltalade förnekar brott, men han har lämnat vissa förklaringar om vad som hänt de aktuella dagarna. Jag väljer att inte närmare redogöra för det här utan det kommer jag att göra vid huvudförhandlingen.

Två olyckshändelser

Enligt vad mannen sagt till sin advokat handlar det om två olyckshändelser. Vid det första tillfället ska han på något sätt ha lagt för mycket tyngd på barnets ben vid ett blöjbyte. Vid det andra tillfället ska han ha tappat barnet i hallgolvet.

– Det är svårt att svara på hur min klient mår. Men han mår självklart dåligt och är i chocktillstånd fortfarande. Han har inte förstått vad som hänt än, han är ganska ung och har det svårt att ta det till sig, säger Christin Hofbauer, mannens advokat.

”Trubbigt våld”

Barnets pappa har suttit häktad sedan den 15 juli. I början var också barnets mamma misstänkt, men hon är sedan en tid tillbaka avskriven från alla misstankar eftersom förundersökningen visat att mannen var ensam med sin son båda gångerna barnet skadades. Enligt Rättsmedicinalverket talar barnets skador starkt för att de orsakats av att en annan person har riktat direkt trubbigt våld mot barnet.

Åklagare Caroline Fransson vill i nuläget inte gå närmare in på omständigheterna kring misshandeln eller om det funnits något som kan kallas för motiv till händelsen. Mycket talar för att vissa delar av förhandlingen kommer att hållas bakom stängda dörrar.

– Det är givetvis en stor tragedi för de inblandade och familjen. Det går inte att bortse från att det rör sig om ett litet barn här, säger hon.

Målet tas upp till förhandling i Vänersborgs tingsrätt på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt barndöd

Mer i ämnet