Mannen döms för att ha vållat sin bebis död. Foto: TT

Sju års fängelse för att ha dödat sin bebis

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dömdes i tingrätten till sju års fängelse för att ha misshandlat sin sex månader gamla bebis till döds döms också i hovrätten. Trots ny bevisning så går Hovrätten på åklagarens linje.

I tingsrätten dömdes mannen till sju års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Mannen har hela tiden hävdat att det handlar om en olyckshändelse.

Till hovrättsförhandlingarna lyftes ny medicinsk bevisning om hur barnets skallfraktur hade uppkommit. Hovrätten anser dock att händelsen har skett så som åklagaren har presenterat händelseförloppet och fastställer domen.

Misstänkt barndöd

Nöjd med domen

– Liksom tingsrättens dom är också det här en väl god underbyggd dom med en god argumentation från hovrättens sida, säger Vice chefsåklagare Caroline Fransson.

– Jag är förvånad över att hovrätten fastställer domen. I övrigt har jag inga kommentar för jag behöver läsa den först, säger Christin Hofbauer som är mannens advokat.

Pappan ska också betala ett skadestånd på 50 000 kronor till mamman. Även 50 000 kronor vardera till barnets morföräldrar.

Tidigare misstankar om misshandel

Det var i januari förra året som misstankar väcktes mot pappan. Socialtjänsten i en kommun i Skaraborg anmälde då att den då sex veckor gamla bebisen utsatts för våld som orsakat en lårbensfraktur, men den utredningen lades ner på grund av brist på bevis.

LÄS MER: Misstankarna mot mamman avskrevs

Upptäckte en skallfraktur

Den andra upptäcktes när föräldrarna kom till akuten på sjukhuset NÄL i början av juli med sonen som hade en skallfraktur. Barnet som då var sju månader gammalt avled senare av de skadorna. I samband med det togs båda skadorna upp för granskning.

Hävdade olycka

Enligt pappan handlade det båda gångerna om olyckshändelser. Vid det första tillfället ska han på något sätt ha lagt för mycket tyngd på barnets ben vid ett blöjbyte. Vid det andra tillfället ska han ha tappat barnet i hallgolvet.

Till en början var båda föräldrarna misstänkta. Men tidigt avskrevs misstankarna mot mamman. Pappan häktades och dömdes senare till sju års fängelse i Vänersborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt barndöd

Mer i ämnet