Foto: Göteborg & Co

Arabisk storstjärna till Kulturkalaset: Lockar ny publik

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad kommer en av arabvärldens största stjärnor till Göteborgs kulturkalas.

En satsning för att locka personer som sällan tar del av kultur. I år blir det ingen mindre än Nancy Ajram.

Hon är en av arabvärldens största artister. Nancy Ajram är den libanesiska storstjärnan som nu besöker Sverige för att uppträda på Göteborgs kulturkalas.

– Satsningen handlar om att jag från början hade en tro att kunna locka nya publikgrupper och få människor från segregerade områden att för en gångs skulle känna sig sedda och känna tillhörighet till staden, säger Göteborgs kulturkalas verksamhetschef Tasso Stafilidis.

Göteborg

Medlem i arabiska idoljuryn

Nancy Ajram började sin karriär redan som barn. Hon släppte sitt första studioalbum som 15-åring och har vunnit en rad internationella och lokala priser. På hemmaplan är hon även en del i den arabiska Idoljuryn.

En som planerar att se storstjärnan under Sverige-besöket är Mallakke Maksassi.

– När jag var yngre så lyssnade min mamma på henne, och jag tycker det är väldigt härlig musik. Jag gillar instrumenten och att hon sjunger om kärlek, säger hon.

Under fredagen uppmärksammades att Göteborgs kulturkalas plockade ner Prideflaggorna från Götaplatsen för att Nancy Ajram ska uppträda där. Anledningen var att stjärnan av säkerhetsskäl inte vill förknippas med HBTQ-frågor.

Satsningen ska bidra till integration

Det är fjärde året i rad som Göteborgs kulturkalas satsar på stora arabiska stjärnor. Tidigare år har exempelvis den libanesiska popstjärnan Najwa Karam stått på scen. Satsningen på de arabiska artisterna har blivit en stor succé, och lockat närmare 40 000 åskådare.

– Det har visat sig att 30-40 procent av den här publiken aldrig över året gör några kulturbesök. Och vad innebär ett kulturbesök? Jo att man rör sig på stan, pratar med folk, tar del och lär sig om det svenska samhället. Och det är det här som blir integration på riktigt, säger Tasso Stafilidis.

Nancy Ajram uppträder på Götaplatsen i centrala Göteborg på fredagen klockan 21.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet