Nancy Ajram har fått både stöd och kritik på sociala medier. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regnbågsdekor plockas ner när arabisk storstjärna uppträder

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen uppträder den arabiska storstjärnan Nancy Ajram på Götaplatsen. Uppträdandet är en del av Göteborgs kulturkalas som arrangeras i samarbete med Europride. Men för stjärnan kan det innebära allvarliga konsekvenser att förknippas med pridefestivalen och därför har regnbågsdekoren på Götaplatsens scen plockats ned.

Göteborgs-Posten var först med att rapportera om att regnbågsdekoren plockas ner inför Nancy Ajrams uppträdande på Götaplatsen.

Tasso Stafilidis är verksamhetsansvarig på Kulturkalaset och han förklarar att ansvaret är helt och hållet hans.

Nancy Ajram.

– Vi har inte informerat dem om att Europride pågår eller att vi skulle klä scenen i regnbågsfärger. Allt är en kommunikationsmiss från min sida och vi kan inte utsätta våra artister för risker som vi inte förberett dem på, säger han.

Riskerar få konsekvenser för Ajram

Han uppger att det skulle kunna få allvarliga konsekvenser för Nancy Ajram om hon uppträdde på en regnbågsprydd scen eftersom hennes karriär till stor del finns i länder där det är förbjudet att vara öppet homosexuell. Han menar att det som hänt är väldigt beklagligt.

– Givetvis så finns det en risk för publik, artist och andra som finns på scenen och vi väljer att göra en egen version av scenbilden. Vi neutraliserar scenen för att inte utsätta någon som inte fått någon information innan om att det ska vara en regnbågsfärgad scen, säger Tasso Stafilidis.

Neutral scen

Enligt honom handlar det främst om att de ska hålla sig till deras överenskommelse med artisten om en neutral scen. Han säger också att Nancy Ajram inte ska behöva ta ställning till en sådan här sak och att det nu finns risk för att hon skuggas av det här utan att vara medveten om det.

Är det inte bara att ta lagen, seden och kulturen dit man kommer och uppträder?

– Det är inte det det handlar om. Det är inte artisten som har gjort någonting fel eller uttalat sig på något särskilt sätt utan det är vi som har upptäckt att vi har brustit i vår kommunikation, säger han.

Vinner inte homofoberna nu?

-  Det gör de absolut inte. Hela Göteborg är klätt i regnbågsflaggor och  hela syftet med festivalen är också att försöka se till att vi får en blandning av människor som besöker både kulturkalaset och Europride och det lyckas vi med genom att göra den här konserten.

”En chansning”

Han förklarar att artisterna som bokats in till Kulturkalaset inte informerats om att scenen skulle kläs i regnbågsfärger utan att scendekoren är ett försök att förenkla från arrangörens sida, att slippa ändra dekoren.

– Det var en chansning och nu har vi ansvar att lösa det smidigt. Att ha kvar det skulle vara ett avtalsbrott från vår sida, säger Stafilidis.

– Det här har inget med Kulturkalasets ställningstagande i HBTQ-frågor eller Kulturkalasets samarbete med Europride att göra utan det här är något mellan oss och artisten som vi har bokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Europride i Göteborg

Mer i ämnet