Prideparaden väl framme på Götaplatsen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Prideparaden fyllde hela Avenyn i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I dag tågade den årliga Prideparaden genom Göteborg – som i år dessutom är värd för Europride, tillsammans med Stockholm.
SVT Nyheter sände direkt från folkfesten.

Sedan i tisdags har Prideveckan varit i full gång i Göteborg. I dag fyller den årliga paraden Göteborgs gator – och den väntas bli rekordstor.

SVT Nyheter Västs reporter följde Prideparaden från Heden till Götaplatsen. Väl framme på Götaplasten rapporterade han att de sista i ledet ännu inte lämnat Heden.

Längst fram gick Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig för West Pride som var överlycklig att så många tusen var på plats.

– Vi tror att det kommer över 20 000 människor, det känns helt fantastiskt, vi har kämpat länge för det här!, sa hon medan hon gick längst fram i paraden.

– Alla har väntat på det här. Det finns ingen rädsla! Vi kommer att vinna den här kampen för att ha en värld för alla, där alla accepteras för att vara så som de är, säger Adam som går i Prideparaden.

Under kvällen visade det sig att prognosen överträffades med råge. 25 000 personer deltog i tåget enligt polisen.

• EuroPride är ett årligt återkommande arrangemang, där en pridefestival i Europa får rättigheten att använda titeln EuroPride. Festivalen hölls första gången 1992 i London. Sedan dess har den hållits i bland annat Rom, Madrid och Stockholm.

• Under EuroPride 2018 anordnas evenemanget gemensamt mellan Stockholm Pride och West Pride i Göteborg. I Stockholm hölls festivalen 27 juli–5 augusti och i Göteborg 14–19 augusti. Även Göteborgs kulturkalas pågår 14–19 augusti.

• Pridefestivaler är festivaler som hålls för att uppmärksamma hbtq-personers rättigheter och allas lika värde. Priderörelsen startade 1969 med Stonewallupproret i New York.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Europride i Göteborg

Mer i ämnet