På lördag går Prideparaden i Stockholm av stapeln. Arrangören Stockholm Pride räknar med att 60 000 personer kommer delta i paraden, och att 600 000 kommer att se på. Foto: Gustav Sjöholm/TT

De har rätt att gå i pridetåget – och inte

Uppdaterad
Publicerad

Det nalkas Prideparad i Stockholm på lördag och i år slår man på stort. Paraden sammanfaller med Europride, och hundratusentals människor beräknas gå och se på paraden. Men vem får egentligen delta? SVT Nyheter reder ut.

På lördag går Prideparaden i Stockholm av stapeln. Arrangören Stockholm Pride räknar med att 60 000 personer kommer delta i paraden, och att 600 000 kommer att se på.

– Det kommer i så fall bli en rekordstor parad, säger Emilia Wikström Melin, första vice ordförande för Stockholm Pride.

Pridefestivalen

Får vem som helst gå?

Hbtq-personer har en självklar plats på Prideparaden i Stockholm som går av stapeln på lördag. Frågan är hur det är med personer som inte känner att de definierar sig i hbtq-spektrat – får till exempel en heterosexuell cis-man gå i paraden?

– Så länge du står upp för hbtq-personer som allierad är du välkommen. Vi behöver alla. Men sedan hoppas vi att man inte bara går Prideparaden – utan gör något de andra 364 dagarna också, säger Emilia Wikström Melin.

”Fint och viktigt”

Stockholm Pride är även de som bestämmer vilka som får gå i paraden. I en genomgång som SVT Nyheter gjort svarar Feministiskt Initiativ och alla utom två riksdagspartier att de kommer delta i paraden.

– Det är ju fint och viktigt. Det betyder att de partierna tar ställning och är engagerade. Och det möjliggör för oss att ställa krav under året. Det är också en markering att partiledarna går, säger RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne.

SD är inte välkomna

Men det är som sagt två partier som inte kommer vara fullt så representerade i årets parad.

Det ena är Kristdemokraterna, som har sitt partidistrikt i Stockholm representerade. Till skillnad från de andra partierna kommer partiledare Ebba Busch Thor inte att medverka.

Några som inte är välkomna att delta i paraden över huvud taget är Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna är inte välkomna sedan tidigare, utifrån att de inte har en politik som gynnar hbtq-personer, säger Emilia Wikström Melin och poängterar att det gäller partiet och inte enskilda Sverigedemokrater.

Känns inte det odemokratiskt?

– Vi är en medlemsförening som tagit det beslutet på demokratiska grunder.

– Vi bestämmer vilka som får gå paraden. Vi kan bestämma att man måste dela vår värdegrund och följa ordningsreglerna för att få gå.

”Hotar hbtq-personers rättigheter”

RFSL håller med. För tio år sedan bestämde man sig för att inte stötta att Sverigedemokraterna deltar i paraden – en strategi som RFSL:s förbundsordförande kallar för ”det bättre av två dåliga alternativ”.

– Vi har ett stort politiskt parti som allvarligt hotar hbtq-personers rättigheter – då har de inte där att göra. De har inte röstat för en enda reform i riksdagen som gör hbtq-personers liv bättre. De stöttar inte ett enda förslag som vi driver framåt.

SVT har sökt Sverigedemokraterna för kommentarer men inte fått svar.

PRIDE

Stockholm Pride startade i sin nuvarande form 1998, men har haft flera föregångare. Det första svenska pridefirandet genomfördes i Örebro 1971 och var inspirerat av främst amerikanska rättighetsgruppers arbete för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras (hbtq) rättigheter.

Stonewallupproret i New York 1969 räknas som startskottet. Då reagerade gästerna på gaybaren Stonewall Inn mot polisens trakasserier och gick till motattack. Protesterna växte och liknande aktioner genomfördes runt om i USA och på många andra håll i främst västvärlden. Ur detta föddes den numera globala priderörelsen.

Pridevenemang arrangeras numera i många svenska städer men Stockholm Pride är det största med tiotusentals besökare och mängder med arrangemang. Prideparaden brukar locka flest deltagare.

Stockholm Pride är en fristående ideell organisation och är partipolitiskt och religiöst obundet.

Källor: Stockholm Pride, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pridefestivalen

Mer i ämnet