Årets kulturkalas tillsammans med Europride har innehållit 1 400 punkter. Foto: SVT-montage

Få incidenter under Kulturkalaset

Uppdaterad
Publicerad

Nu är årets Kulturkalas i samarbete med Europride över och i Göteborg plockas just nu festivalen ner. Enligt både polisen och arrangören har årets festival varit lugn säkerhetsmässigt.
– Bortsett från drevet kring dekoren har det varit en fantastisk vecka, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas.

Sex dagar av mat, musik, aktiviteter och prideparad har kommit till ända. Och för första gången har årets Kulturkalas skapats i samarbete med Europride.

– Syftet från början var att bidra till att riva fördomar och locka ny publik. Det har vi lyckats bra med. Människor som i vanliga fall inte skulle gått i paraden har nu deltagit. Likaså har westpride-besökarna tagit del av Kulturkalaset, säger Tasso Stafilidis som är verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas.

Scendekoren gjordes om – utan pridedekor

Veckan har medialt sett skuggats av den arabiska storstjärnan Nancy Ajrams besök då pridedekoren från scenen vid Götaplatsen fick plockas ner

Men i övrigt är Tasso Stafilidis mycket nöjd med årets festival.

– Det som rört hanteringen av scenen har fått oerhörda proportioner. Och bortsett från drevet har det varit en fantastisk vecka. Vi har haft väldigt många besök och håller på att ta in statistik så jag har inga siffror i dagsläget. Störst publik hade Nancy Ajrams konsert, säger han.

Sverigedemokraternas tält sattes i brand

Natten till fredagen sattes Sverigedemokraternas valtält i brand. Något som också Kulturkalaset fick hantera.

– Det hanterade vi på bästa möjliga sätt. När de var på plats dagen efter hade vi sanerat och fått upp ett nytt tält. Så det blev inget avbrott i demokratin, säger Tasso Stafilidis.

Under veckan har det också funnits tillgång till ett demokratitorg där besökarna har kunnat ta del av dagliga valdebatter.

Inga stora incidenter

Årets festival har varit lugn rent säkerhetsmässigt enligt både polisen och arrangören.

– Insatschefen är mycket nöjd med polisens arbete. Samverkan mellan olika aktörer har fungerat väldigt bra. Och vi är väldigt nöjda med att allt gått enligt plan, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

Tasso Stafilidis håller med.

– Det har inte varit några större incididenter. Men vi hade en incident där två volontärer blev skadade i kontakt med publiken och trängsel. Men även två är för mycket för oss. Alla ska vara trygga, säger han.

Han poängterar också vikten av att erbjuda göteborgarna en gratis kulturfest.

– Det visar hur tillgängligheten för konst och kultur sänkt trösklarna för vilka som kan ta del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet