Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Beslutet om Lisa Holms mördare skjuts upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om vilket straff Nerijus Bilevicius skulle få om han flyttas till ett fängelse i Litauen skjuts upp till den 4 juli, uppger P4 Skaraborg.

Bilevicius är i Sverige dömd till livstids fängelse mordet på Lisa Holm på Kinnekulle för två år sedan, men i juni förra året ansökte han om att bli flyttad från Norrtäljeanstalten till ett fängelse i hemlandet Litauen. I februari blev det klart att att hans ansökan hade bifallits av Kriminalvården och en process för en överflyttning startades.

LÄS MER: Lisa Holms mördare flyttas till Litauen

Mordet på Lisa Holm

Enligt ett domstolsbeslut tidigare i år motsvarar hans svenska straff 15 års fängelse i Litauen. Det har dock överklagats av den litauiska åklagaren Jurate Tamasauskiene, som vill att livstid ska gälla även om Bilevicius flyttas.

– Det är nödvändigt att de svenska och de litauiska straffen överensstämmer och i vår brottsbalk finns det möjlighet till det vid försvårande omständigheter, säger hon enligt GT.

LÄS MER: Mordet på Lisa Holm – detta har hänt

Beslutet var från början tänkt att fattas för två veckor sedan men sköts upp till i dag(den 30 juni). Men vid förhandlingarna i Siauliai i norra Litauen beslöt domaren att skjuta upp beslutet på nytt. Vytautas Joncas som är informationsansvarig vid domstolen uppger för P4 Skaraborg att domstolen behöver mer tid för att läsa handlingarna från Sverige. Nu är beskedet att det hela ska vara avgjort den 4 juli.

Kirminalvården i Sverige kan stoppa en eventuell utlämning om de anser att det behövs. Hittills har de inte velat uttala sig om hur de skulle ställa sig till om straffet sänks till 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet