Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Lisa Holms mördare flyttas till Litauen

Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm. Nu kommer han att flyttas till ett fängelse i hemlandet Litauen, uppger Aftonbladet.

Bilevicius har hittills avtjänat sitt straff på Norrtäljeanstalten. I juni ansökte han om att flytta därifrån. Syftet ska ha varit att han lättare skulle kunna få besök av hustrun och föräldrarna. Han angav även språkförbistringar som ett skäl,

Nu har Kriminalvården godkänt flytten. Ett beslut som SVT Nyheter Väst tagit del av, men som tidningen Aftonbladet var först med att rapportera om.

Mordgåtan som fängslade Sverige

Lisa Holms föräldrar anmäler henne försvunnen, 7 juni 2015. Snart pekar allt mot att Lisa Holm blivit utsatt för ett brott. Med föräldrarnas tillstånd går polisen ut med namn och bild på flickan för att få allmänhetens hjälp.

Sökinsatser utökas och Missing people, som bidragit i insatsen, hittar ett föremål som enligt föräldrarna tillhört Lisa Holm.

Polisen genomför på kort tid ett hundratal förhör. Utpekade personer som kontrollerats avskrivs från utredningen. Polisen hade tidigt fått in fler än 700 tips. Omfattande dörrknackning i området genomförs. Lisa Holm blir internationellt efterlyst via Interpol.

Teorierna och ryktena var många och flera ställde antagligen sig frågan om mordgåtan någonsin skulle lösas.

Genombrott

Polisen kallar i juni till ett pressmöte och meddelar att man hittat en död person och bedömer med största sannolikhet att det är den försvunna 17-åriga flickan Lisa Holm.

Samma natt blir tre personer anhålla. En av dem var Nerijus Bilevicius. Den 23 oktober 2015, efter en nära fem månader lång polisutredning, åtalas den då 35-årige Nerijus Bilevicius för mordet på Lisa Holm.

Leif GW: ”Bevisningen är riktigt stark”

Läs mer: Lisa Holms död ett ovanligt fall, enligt kriminologen

Domen

Efter en långdragen och uppmärksammad rättegång kommer tingsrätten med sitt beslut i november samma år.

De gjorde bedömningen att Lisa Holm flickan dödats den 7 juni i en lada och därefter transporterats till fyndplatsen, några kilometer därifrån.

DNA-spår, Nerijus Bilevicius avsaknad av alibi samt hans beteende vid fyndplatsen fick rätten att döma Bilevicius till livstids fängelse.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet