Peter Östling berättar om kampen för upprättelse. Foto: SVT

Pappa Peter: ”En upprättelse för Jesper”

Uppdaterad
Publicerad

För Jespers familj har tiden sedan Jespers död präglats inte bara av sorg utan även väntan. Efter ett och ett halvt år kom till slut IVO:s utredning.

Jespers pappa Peter Östling ägnade mycket tid och energi åt att reda ut vad som egentligen hände hans son. Jesper hade länge kämpat för att bli fri från sitt missbruk och vårdades för sitt beroende. Men vid en vårdcentral fick han utskrivet över tusen morfintabletter. Två dagar efter midsommar hittades Jesper, 21, död i familjens sommarstuga.

– Det har ju varit helt fruktansvärt. Den första tiden var helt brutal, det går inte riktigt att föreställa sig. Men det var en del av min bearbetning att försöka göra något åt detta.

Fallet Jesper

”Ger mig rätt”

Det är Peter Östlings anmälan som ligger till grund för IVO:s utredning. Han välkomnar beslutet även om han gärna sett att myndigheten hade formulerat sig ännu hårdare.

– Punkt för punkt så ger de mig rätt när de riktar kritik mot de här vårdgivarna.

Hur känns det?

– På något sätt är det är en upprättelse och bekräftelse för den egna insatsen och en upprättelse hela vägen för Jesper. Det är också en bekräftelse på att man tar detta på allvar.

Stor sorg

Peter beskriver känslorna kring Jesper som delade. De fina minnena från när han levde krockar med de fasansfulla från hans död.

– Jag har det med mig som något starkt och varmt på många sätt, oerhört svart, stort och sorgligt på andra sätt. Men jag är inte säker på att jag tagt in allt än. På något vis rör sig allting framåt. Kanske inte uppåt men i alla fall framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet