Psykiatrin kan få callcenter

Uppdaterad
Publicerad

Idag kan personer inom psykiatrin ringa direkt till sin läkare. Men nu utreder Sahlgrenska möjligheten att de istället ska ringa till ett så kallat callcenter.

– Den här gruppen är väldigt skör. Man har redan en stor tröskel för att söka hjälp så att nu skapa ett filter mellan tidigare direktkontakt med läkaren och sjuksköterskor tror vi inte är en bra idé, säger Sonny Wåhlstedt från Nationell samverkan för psykisk hälsa.

Projektet som kallas kontaktpunkt psykiatri är tänkt att införas till hösten. Från Sahlgrenskas sida är man inte villig att ge några kommentarer så länge arbetet med projektet pågår. Men i skrivelserna om projektet står det att det delvis syftar till att frigöra resurser inom psykiatrin.

Psykvården i Västra Götaland

Det är fortfarande oklart exakt vad förändringen kommer att innebära för patienterna. I projektdirektivet står det att kontaktpunkten inte ska ersätta kontakter mellan patient och involverad vårdpersonal men det står också att cirka 80 procent av inkommande ärenden ska lösas genom funktionen.

– Det finns en stor risk med det. Psykiatri bygger väldigt mycket på relationer, personliga kontakter. Men det här callcentret ska istället bygga på funktion – de som svarar slussar vidare till det de tycker är rätt funktion, säger, Hannes Qvarfordt från Riksförbundet för social och mental hälsa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykvården i Västra Götaland

Mer i ämnet