Psykiskt sjuka ringer ofta 1177

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen till sjukvårdsrådgivningen 1177 ökat markant sen starten för fem år sen. Något som sticker ut rejält är samtalen från personer som mår psykiskt dåligt, där har det skett en tredubbling bara de senaste månaderna jämfört med samma tid i fjol.

– Det värsta är väl när dom säger ”jag orkar inte längre, jag tror inte jag vill leva längre”. Då känner man sig ganska maktlös, säger Eva Kihl Selstam, sjuksköterska på sjukvårdsrådgivningen i Göteborg.

Och maktlös får hon känna sig allt oftare. För det är just dom samtalen, från personer som mår pykiskt dåligt som hon och hennes kollegor får ta emot i allt högre grad. Nämligen tre gånger så många i juni och juli i år jämfört med samma tid förra året.

Psykvården i Västra Götaland

Av dom cirka 30.000 samtalen i månaden som 1177 i Göteborg tar emot, handlade hela 1500 om psykisk ohälsa under den här perioden. Förra året var den siffran 500.

– Då handlar det om oro, ångest, depression, nedstämdhet, självmordskänslor och andra psykiatriska problem, säger Ann-Louise Andersson, verksamhetschef på 1177 i Göteborg.

Enligt henne är det svårt att säga vad orsaken till den stora ökningen av sådana samtal kan vara.

– Man antar att det kan bero på att tillgängligheten till psykiatrin klart har försämrats här i Göteborg, säger hon.

Om den försämrats eller inte är oklart. För vuxenpsykiatrin på Sahlgrenska sjukhuset vill inte uttala sig i Västnytt om det här i dag. Dom skriver i stället i ett mejl att dom ska sätta sig ner med företrädare från sjukvårdsrådgivningen för att analysera vad den stora ökningen av samtal kan bero. Så Eva Kihl Selstam och hennes kollegor ser ut att få fortsätta känna sig maktlösa emellanåt.

– Man trodde ju då att när man pratade om att satsa på psykiatrin så skulle det bli bättre, men vi upplever inte att det har blivit det, säger Eva Kihl Selstam.

På frågan om det inte är så att sjukvårdsrådgivningen ska vara rustade för alla typer av samtal svarar Ann-Louise Andersson så här:

– Sjukvårdsrådgivningen har en väldigt bred kompetens, men vi har inte spetskompetens inom olika specialiteter vilket krävs i många av dom här fallen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykvården i Västra Götaland

Mer i ämnet