Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Strömavbrott på Sahlgrenska utreds

Publicerad

Sahlgrenska drabbades av ett massivt strömavbrott under onsdagskvällen. Händelsen utreds nu.

Det var vid 19.30-tiden som stora delar av Sahlgrenska sjukhuset plötsligt blev helt utan ström.

Det säkerhetssystem för reservkraft som ska trygga elförsörjningen fungerade inte under händelsen. Reservbatterier gjorde dock att inga livsuppehållande behandlingar avbröts, enligt information från sjukhuset.

Man utreder nu om strömavbrottet har fått några allvarliga följder.

– I nuläget har vi en rapport som vi tittar närmare på där en undersökning avbrutits tidigare än planerat men det är för tidigt att säga om det också inneburit en vårdskada. Händelsen håller på att utredas, säger Ulla Molander, chefläkare vid sjukhuset med ansvar för frågor som rör patientsäkerhet i ett pressmeddelande.

Kommer att anmälas

Händelsen kommer också att Lex Maria-anmälas.

– Det här är en mycket allvarlig händelse och bara risken att vårdskador hade kunnat uppstå är tillräckligt allvarligt i sig för att vi ska anmäla, säger Ulla Molander.

Strömavbrottet gav också vissa störningar i sjukhusets IT-system. Orsaken till avbrottet var ett jordfel i Göteborg Energis elnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.