Foto: TT

Studie: Var tionde elev gillar extremism

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde elev i Göteborgs nordöstra förorter säger sig sympatisera med religiösa extremistorganisationer. Det visar en enkätundersökning som genomförts av föreningen Varken Hora eller Kuvad, skriver Göteborgs-Posten.

– Jag blev helt chockad när jag såg resultatet. Jag hade kanske tippat på någon procent. Det finns inga ord, säger Guluzar Tarhan Selvi, tillförordnad projektledare på Varken Hora eller Kuvad, till Göteborgs-Posten.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, anser att man ska ta enkätens resultat som ett varningstecken.

– Det är allvarligt. Det är väldigt problematiskt om en av tio unga yttrar positiva omdömen om sådana här grupper, säger Magnus Ranstorp.

Forskare analyserade svaren

1 200 skolungdomar i socialt och ekonomiskt utsatta stadsdelar i Göteborg har svarat på enkäten — 11 procent hävdade att de kände sympati för religiösa extremister och 13 procent sade sig känna någon med sådana sympatier.

En tidigare undersökning som föreningen gjorde i Stockholm kritiserades för att inte vara tillräckligt akademiskt granskad. Göteborgsstudien har därför analyserats av bland annat Hans Ekbrand, forskare vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet.

”135 personer för mycket”

– Undersökningen ska inte ses som en bild av hela staden eftersom undersökningen är gjord i de områden och skolor där denna problematik troligtvis är som störst. Samtidigt, om över 130 elever svarar att de sympatiserar med IS eller liknande extremism, då är det i sig väldigt många och en siffra som givetvis måste tas på allvar, säger Hans Ekbrand.

Göteborgs stad har två samordnare mot våldsbejakande extremism.

– 135 personer som uttrycker sympatier för religiös extremism är 135 för mycket, säger Lotta Lidén Lundgren, verksamhetschef vid social resursförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.