Tingsrätten besökte brottsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Morgonen var solig men kylig. En helikopter cirkulerade över gården och poliser bevakade avspärrningarna när rättens ledamöter, de åtalade och deras advokater samt ett par anhöriga och ett fåtal journalister släpptes in på gården.

De åtalade männen, 34 respektive 40 år gamla, kom till gården i två olika vita minibussar från kriminalvården. De backades in innanför avspärrningarna.

34-åringen hade händerna kopplade i handfängsel framför sig och var också sammanlänkad med två vakter genom ett midjebälte.

Dubbelmordet i Långared

Kammaråklagare Daniel Larson samlade gruppen mellan boningshuset och det gula hus, som hyrdes ut till en polsk familj och där 34-åringen medgett att han varit och hälsat på drygt en månad före mordet.

Synen började med att alla fick gå in i det mindre huset, som hyrdes ut, där åklagaren visade hur de olika rummen var möblerade och hur man såg ut mot bostadshuset. De två husen ligger bara cirka 30 meter från varandra.

Rätten har fått gå runt huset där åklagaren har pekat ut husets olika ingångar, på dörrarna sitter polisens skyltar: ”Avspärrat”. De anhöriga har bara fått gå in i huset en gång sedan morden. Enligt åklagaren har gärningsmännen burit kassaskåpet från den stora dörren.

Runt huset växer gräset en halvmeter högt och är fullt av överblommade maskrosor med duniga vita bollar. Smörblommor och blå förgätmigej breder ut sig. Här har ingenting rörts sedan den ödesdigra morgonen på morddagen. På altanen ligger hinkar som i höstas var fyllda av äpplen, men som nu har blivit till bruna ihopskrumpna klumpar.

Vid entrén hänger två amplar där blommorna sedan länge är bruna och vissna.

De åtalade visade inga känslor

Under synen delade de två åklagarna i målet upp gruppen i mindre grupper för att det skulle gå smidigare. Kammaråklagare Patrik Tilly tycker att allt gick som planerat.

-Det är viktigt att rätten får se hur brottsplatsen ser ut, hur byggnaderna förhåller sig till varandra och framför allt hur själva mordplatserna ser ut i ladugården och i bostadshuset, säger Patrik Tilly.

TT: Ställer ni frågor till de åtalade under tiden som de visas runt?

-Nej, det är en tyst syn. Men givetvis ska de vara med och ta del av det som sägs och visas, säger han.

De båda misstänkta männen visade inga som helst känslor under synen. De hade samma slags stenansikten som under första rättegångsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Långared

Mer i ämnet