Foto: SVT

Uppmanar företag säga nej till Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Vänersborgs kommun tänker skicka brev till företag och vädja om att de ska säga nej till Migrationsverket att hyra ut fler lokaler till asylboende

Anledningen är att kommunen säger sig vara ”i ett extremt pressat läge av flyktingsituationen”.

På en presskonferens som anordnades på måndagen var budskapet tydligt.

Restad gård

– Det är värre än värst och akut på riktigt. Vi har personal som slår knut på sig själv för att klara situationen. Vi har helt enkelt inga platser kvar, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S).

Enligt Migrationsverkets statistik finns i dag cirka 1.500 asylsökande boende i Vänersborg. De flesta bor på landets största asylboende Restad Gård. Kommunen anser sig nu vara en bra bit förbi bristningsgränsen och har kallat till en presskonferens på måndagsförmiddagen för att ge mer information om situationen. För att understryka att det råder politisk enighet i frågan deltar kommunalråd från flera olika partier.

Tidigare protesterat

Vänersborgs kommun har vid flera tillfällen protesterat mot regeringens asylpolitik och såg bland annat till att migrationsminister Morgon Johansson kom på besök tidigare i år. Bland annat har vill de att alla 290 kommuner måste ta emot asylsökande.

Företag får brev

Nu skriver kommunen att privata företagare kommer få brev med vädjan om att säga nej till Migrationsverket att hyra ut fler lokaler till asylboende. De uppger också att pengar som kommunen fått av staten för att klara flyktingmottagandet i värsta fall kan komma att användas till att betala vite till Migrationsverket, samtidigt som de ensamkommande barnen kommer att skickas tillbaka till Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restad gård

Mer i ämnet