Foto: SVT

Vill stoppa avvisningen av åttondeklassare

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningshotade Sharmaki mår nu så psykiskt dåligt att hans advokat kommer att begära inhibition av avvisningen till Italien.

Det var fredagen den 13 maj som Migrationsverket hade tänkt avvisa den somaliska pojken Sharmaki med flyg till Italien. Men resan ställdes in och Sharmaki finns sedan dess på Migrationsverkets förvar i Kållered.

Fel att låsa in ett barn

Nu överklagar hans advokat Tommy Petrov förvarsbeslutet, eftersom han gör bedömningen att pojken inte är vuxen, vilket Migratonsverket påstår, utan fortfarande ett barn och därför inte bör förvaras inlåst över 72 timmar.

Fallet Sharmaki

– Pojken är inte äldre än 14-15 år, han mår psykiskt väldigt dåligt och det gjorde mig mycket bestört att han förvaras inlåst på detta sätt, säger advokaten Tommy Petrov.

Advokaten kommer också att begära inhibition av avvisningen till Italien och lämna in en ny ansökan om verkställighetshinder av utvisningen.

Fick fel ålder

Att Migrationsverket beslutat utvisa Sharmaki till Italien beror på att han fick tillfälligt uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande där efter sin flykt över Medelhavet.

Vid ankomsten till Lampedusa fick han födelseåret 1995, något som är helt fel enligt honom själv. Han säger att han är född i september år 2000 och alltså 15 år. Detta intygas av tre läkare, bland annat Barbro Westerberg, överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Men Migrationsverket har tidigare förklarat att det inte finns skäl att att pröva Sharmakis asylärende i Sverige.

– Mot bakgrund av att Sharmaki redan beviljats ett uppehållstillstånd finns det inga skäl att utreda hans ålder i Sverige. Det kommer inte att ändra på det faktum att han har beviljats skydd i Italien, sa Guna Graufelds på Migrationsverkets presstjänst tidigare.

Många kompisar i Mellerud

Sedan Sharmaki kom till Mellerud i februari 2015 har han gått i skolan där och fått många kompisar och stabila vuxenkontakter. En av dem är hans lärare Anette Pahlén, som berättar att han pratar bra svenska och nästan hade blivit klar med årskurs åtta när han i torsdags plötsligt hämtades av polisen på asylboendet, där han bott.

– Under hela mitt liv som lärare har jag aldrig upplevt något värre, det är en mardröm! Så här får man inte göra mot barn. Han är en harmlös liten pojk, jag pratar med honom i telefon varje dag och han är förtvivlad och ber om hjälp hela tiden.

– Han vill inte till Italien, han känner ingen där och pratar inte språket, och han kommer inte att överleva där, det är inhumant att avvisa honom dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sharmaki

Mer i ämnet