Foto: SVT

50 000 skrev på för Vasa sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Medborgarinitiativet för att rädda den fulla jouren vid sjukhuset i Vasa fick i helgen ihop 50 000 namnunderskrifter. Antalet krävs för att en petition ska behandlas av riksdagen. Uppropet hade ett halvår på sej att nå målet, nu passerades 50 000-gränsen redan efter par veckor.

– Många finländska medborgare som bor i Umeå och Stockholm har också skrivit på, säger Hans Frantz (Svenska Folkpartiet), ordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Tills vidare fortsätter kampanjen. Antingen fortsätter namninsamlandet för att få 100 000 namn innan uppropet når riksdagen, eller också avbryts aktionen för att frågan ska behandlas samtidigt som riksdagen ska klubba en lag om valfrihet inom hälsovården och sjukvården.

– Vi ska träffas i arbetsgruppen på onsdag kväll. Då bestämmer vi när vi ska blåsa av, och skicka alla namnen till Helsingfors, säger Hans Frantz.

Rätt till sjukvård på modersmål

Det österbottniska medborgarinitiativet är mer än en sjukvårdsfråga. Det handlar också om den grundlagsbefästa rätten till sjukvård på sitt modersmål för den svenska minoriteten.

– Därför vill vi att vårt upprop ska prövas av riksdagens grundlagsutskott, säger Hans Frantz.

Se också: Vasabor kämpar för tvåspråkigt sjukhus

Regeringen i Finland, bestående av Samlingspartiet, Centern och Sannfinländarna, fick i höstas majoritet för att tolv sjukhus skulle ha full jour, dock inte sjukhuset i Vasa.

Fortfarande är det samma riksdag som ska behandla frågan. Så vilka är de politiska förutsättningarna för ett annat beslut?

– Här i Österbotten har vi stöd av alla partier. Riksdagsledamöterna från regeringspartierna följde partilinjen i höstas, men nu tror jag det blir svårt för dem att nonchalera opinionen från deras lokala väljare, säger Hans Frantz.

Den 9 april hålls kommunalval i Finland. Om riksdagsbeslutet dröjer kan frågan om Vasa sjukhus bli en valfråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.