60 år har gått – Anne-Marie minns fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 28 mars, är det exakt 60 år sedan 16 människor omkom när en rälsbuss kolliderade med ett godståg på Inlandsbanan. Vi har träffat en person som överlevde katastrofen som inträffades sex kilometer norr om Arvidsjaur.

Anne-Marie Lundberg var 27 år när hon satte sig på rälsbussen den där soliga onsdagen i påskveckan för 60 år sen.

– Jag skulle till Arvidsjaur och påskhandla. Det var soligt och stormigt, så jag lämnade sonen hemma. Benny. Han var tre år, inne på sitt fjärde. Tänk om Benny hade följt med. Var hade han varit nu..., reflekterar Anne-Marie och tittar bort i fjärran.

Överlevde

Benny stannade hemma och överlevde kraschen. Anne-Marie var den enda i främre delen av motorvagnen som klarade livet.

Olycksdagen för 60 år sedan satt Lennart Öhman i sin bänk på realskolan i Arvidsjaur och väntade på påsklov.

Spolade blod ur ambulanser

– Brandlarmet tjöt oavbrutet i en timme, men vi satt kvar i våra bänkar. När vi äntligen kom ut började vi förstå vad som hade hänt. Vid brandstationen spolade man ut blod ur ambulanserna. Vid järnvägsstationen kom tågpersonal tillbaka och skrek i chock och förtvivlan.

– Det var inte vårt fel, det var inte vårt fel!

Trauma för hela bygden

Öhman och hans kamrater cyklade upp till Akkavare och möttes av overklig syn. Ett lok som kört in i en rälsbuss. En lång rad med döda kroppar på järnvägsspåret. Nu har Öhman intervjuat överlevande och gett ut ett häfte om den svåra olyckan.

– Olyckan blev ett trauma för hela bygden. Det värsta var att ingen pratade om vad som hänt. Barn förmodades glömma, vuxna män skulle inte gråta. Alla minns, men ingen har pratat. Ingen debriefing har skett.

”Olyckan var onödig”

Sexton personer omkom, däribland rälsbussens förare. Föraren hade glömt att han skulle köra in på ett stickspår och invänta mötet med godståget. Nästa dag förbjöd statens järnvägsstyrelse alla sådana möten.

– Det hade tagit sex minuter för godståget att vänta på rälsbussen. Så olyckan var onödig, konstaterar Lennart Öhman.

Platsen får ett minnesmärke

I en av de gamla ortstidningarna läser Anne-Marie Lundberg namnen på de omkomna. Hon nickar eftersimmande vid dem hon känner igen.

– Pojken Falk stod bakom föraren. Siri Lundberg satt åtmed jag. Hon var 18 år...

Personerna som överlevde kraschen och olycksoffrens anhöriga lämnades därhän med sina upplevelser. Först nu – 60 år efteråt – ska ett minnesmärke upp på olycksplatsen.

Ska ta med sig ljus

Anne-Marie Lundberg blir en av hedersgästerna vid en ceremoni nästa lördag, den 2 april, som anordnas av ABF i Arvidsjaur med Lennart Öhman som primus motor.

– Det är bra att det ordnas något. Då kan alla vallfärda hit och komma ihåg dem. Jag tror att man ska ta med sig ett ljus, säger Anne-Marie Lundberg.

De miste livet i olyckan

Göran Lindfors, Stackgrönnan, Skellefteå

Helge Enoksson, Tärnaby

Tage Holmström, Varjisträsk

Frans Vallentin Bengtsson, Harsprånget

Göte Holmström, Arvidsjaur

Siri Lundberg, Tjappsåive

Vinger Hägg, Abborrträsk

Gunnar Strömberg, Stockholm

Klas Falk, Moskosel

Stig Ove Falk, Moskosel

Assar Isak Olsson-Delstig, Kiruna

Lars Ragnar Sixten Larsson, Kåbdalis

Frida Vilhelmina Ångman, Arjeplog

Hans Ture Ångman, Arjeplog

Ester Falk, Moskosel

Lennart Springer, Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.