Foto: SVT

Ågren: ”En glädjens dag”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att regeringen släpper tankarna på storregion Norrland kom som ett positivt besked för oppositionsrådet Anders Ågren (M).

– Om det stämmer är det här en glädjens dag för norra Sverige och särskilt Umeå och Västerbotten. Protesterna har påverkat och gett resultat, säger han.

Varför är det här beskedet bra?

– Det hade inte varit bra för Västerbotten eller Umeå att tvingas in i en storregion. Vi har kämpat hårt för att motverka planerna, säger Ågren.

Läs även: Bergkvist: ”En stor besvikelse”

Umeå skulle bli förlorare

Han ser många nackdelar med en storregion.

– Största nackdelen är att mycket tyder på att Västerbotten och Umeå skulle bli förlorare. Socialdemokraterna var beredda att förhandla bort kvalificerade jobb till andra delar av norra Sverige, något som vi hade förlorat mycket på.

Sverigedemokrat tycker att det är positivt

Även Sverigedemokraternas ordförande i Västerbotten, Petter Nilsson, startade som privatperson en folkinitiativ mot bildandet av en storregion. Han säger att responsen på namninsamlingen varit bra och glädjs åt regeringens besked, även om han inte vågar ta ut något i förskott.

– För Norrlands del är det fantastiskt, men vi kommer att fortsätta med folkinitiativet tills vi har det svart på vitt, säger Petter Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.