Foto: SVT

Statsvetaren kritisk mot politikerna

Publicerad

Statsvetaren Magnus Blomgren är förvånad över att dagens beslut om att det inte blir något Stornorrland kom så hastigt. Han menar att nu måste kritikerna komma med alternativa lösningar på hur vården ska organiseras.

– I viss mån var det väl förväntat, men det är också att det kommer på det här viset, väldigt snabbt på och ganska drastiskt, säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet.

Han tror att onsdagens besked innebär att diskussionerna om storregion läggs på is för lång tid framöver, för han tror inte att något parti vill ha frågan på dagordningen i samband med valet 2018.

– Om man nu inte får igenom det innan kan det dra ut på tiden hur länge som helst.

Kritik mot både ja- och nejsidan

Magnus Blomgren är kritisk till både förespråkarna och kritikerna. Förespråkarna för ett Stornorrland tycker han har brustit när det gäller att informera och förklara varför regionindelningen skulle till.

– Det har inte förts någon egentlig kampanj och det är klart att då framstår det som märkligt för medborgarna när man försöker rita om kartan.

Men Magnus Blomgren är precis som regionrådet Erik Bergkvist, inne på att regeringens besked om att man slopar storregionen Norrland innebär att kritikerna och motståndarna nu måste komma med alternativa lösningar på hur vården ska organiseras.

– Problemet för vården finns kvar. Nu måste frågan ställas till de som varit mot detta för att formulera lösningar. För att saker måste göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.