Foto: SVT

Bergkvist: ”En stor besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

För regionrådet i Västerbotten, Erik Bergkvist, kom beskedet om att storregionen Norrland släpps som en stor besvikelse.

– Det här är ingen behaglig upplevelse, en riktigt stor besvikelse, säger han och fortsätter:

– Jag har jobbat för att det här ska bli verklighet i tio år tillsammans med andra i norra Sverige och vår bedömning är att en storregion är absolut nödvändig för att vi ska kunna jobba vidare med vår regionala utveckling inom bland annat sjukvård.

Menar att andra regioner får fördelar

Det var under onsdagseftermiddagen som civilminister Ardalan Shekarabi (S) uppgav att regeringen inte längre föreslår att de fyra landstingen i Norrland ska slås samman. Men de försöker nu göra upp om storregionerna Svealand och Götaland.

– Det här gör att landet kommer att fortsätta slitas isär. De andra regionerna kommer att få helt andra möjligheter med en till två miljoner invånare, säger Bergkvist.

Läs även: Ågren: ”En glädjens dag”

”Hur ska vi lösa det här nu?”

Trots chockbeskedet menar Erik Bergkvist att de måste fortsätta arbeta för en regional utveckling.

– Nu tror jag inte på någon regionbildning de närmaste tio åren, men vi måste ändå jobba vidare och sammarbeta. Det kommer att bli en jobbig process och säkert inte lika framgångsrik som en regionbildning skulle ha blivit.

Bergkvist ställer sig nu frågande till hur kritikerna tänkt lösa den uppkomna situationen.

– Vi har stora utmaningar inom sjukvård och utveckling och nu måste de som varit kritiska till regionbildningen svara på hur vi ska lösa det här, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.