Foto: SVT/Privat

”Antalet barn kommer bara att öka”

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun tar tillbaka beslutet att lägga ner byaskolorna i Umgransele, Kristineberg och Knaften. Det står klart efter ett extra möte med utbildningsnämnden. Frågan ska nu utredas ett varv till, innan ett nytt beslut kan tas.

Det svänger fram och tillbaka för byskolornas framtid i Lycksele. Politikerna i utbildningsnämnden återtar det tre veckor gamla beslutet att lägga ner alla sina byskolor. Nu ska en fördjupad utredning göras av skolorna i Umgransele, Kristoineberg och Knaften.

– Det var skönt att de tog tillbaka det hastiga beslutet om att de ska lägga ner allt, säger Karin Jönsson Lundholm, förälder till ett av barnen som går på Knaftens skola.

Elever flyttas till centrum

De kvarvarande eleverna i Rusksele flyttas in till centrum, men tiden för den fördjupade utredningen för de tre övriga skolorna är knapp.

– Vi tar tillbaka det till nämnden. Det kommer att bli beslut i junisammanträdet i fullmäktige, säger Lars Ohlsson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Lars Ohlsson står i princip kvar med sin åsikt att elevantal, kvalitet och kostnader motiverar en stängning av byskolorna, men Karin Jönsson Lundholm ser annorlunda på saken.

– Det finns väldigt bra, behöriga lärare, det är en by som växer med väldigt många barn, och antalet barn kommer bara att öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.