Skolnedläggning läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett extrainsatt möte i kultur- och utbildningsnämnden i Lycksele under tisdagen beslutade nämnden att stoppa sitt tidigare beslut om att lägga ned fyra byskolor i kommunen.

Den skolnedläggning som tidigare var aktuellt för Knaftens skola, Umgransele skola och Kristinebergs skola stoppas nu av utbildningsnämnden under ett extrainsatt möte.

– Vi vill göra en paus och en fördjupad analys i och med att vi har fått kritik från allmänheten gällande det här beslutet och för hur vi hanterat frågan. Vi vill göra ett omtag och se till att alla får samma bild, säger Lars Ohlsson (S), ordförande utbildningsnämnden.

Kräver djupare utredning

Detta innebär att nedläggningsbeslutet av byskolorna åk 1-6 tas tillbaka för en djupare utredning. Nämnden beslutade också att lägga grundskolan i Rusksele vilande, vilket innebär att verkställighet av flytt genomförs omgående för befintliga elever, som nu flyttas till Furuvikskolan. 

Utbildningsnämndens överlämnar till kommunfullmäktige att besluta om utbyggnad av Forsdalaskolan och avveckling av modulen.

Ett slutgiltigt beslut, som kommer att ligga till grund för den nya utredningen ska tas den 27 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.