Foto: SVT

Asylboendet i Hällnäs ska avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre människor söker skydd i Sverige och Migrationsverket ska nu avvecklas runt 80 boenden i landet. Bland annat berörs boendet på det gamla sanatoriet i Hällnäs i Vindelns kommun av beslutet.

Just nu är det färre människor som söker skydd i Sverige och därmed minskar behovet av de boenden som Migrationsverket ordnar. 80 boenden ska nu avvecklas innan den sista januari 2017.

– Vi avvecklar boenden för att inte stå med tomma boendeplatser och samtidigt tvingas betala för dem. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har. Efter förra hösten har antalet asylsökande sjunkit drastiskt och därmed även behovet av boenden, säger Kenneth Karlsson, expert på boendefrågor på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Läs också: Bert Karlsson lägger ner nästan alla boenden

6000 ska flytta

Hällnäsboendet i Vindeln finns på Migrationsverkets lista över de tillfälliga boenden som ska avvecklas, men exakt när är ännu inte klart.

Sammanlagt handlar det om drygt 6000 personer som ska byta boende under hösten. De som flyttar kommer så långt det är möjligt att erbjudas plats på Migrationsverkets egna boenden.

Just nu pågår planering av flyttarna, och efter den 14 oktober hoppas Migrationsverket ha en klarare bild av hur och när boendena kommer att stängas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.