Foto: SVT

Barnmorskorna: ”En väldig påfrestning”

Uppdaterad
Publicerad

Både patienter och anställda är kritiska till att kvinnoklinikens gynavdelning och BB i Umeå numera delar på lokalerna. Barnmorskorna menar att det är på gränsen till patientsäkert.

Det är tre uppgivna barnmorskor som vi träffar i Umeå. De är vana med att kvinnokliniken och BB slås ihop, men bara under sommaren på grund av det är semestertider.

– Det kan man ju stå ut med, men bara för att man vet att det är under en mycket begränsad tid, säger barnmorskan Maria Trotsman.

Men i år delades aldrig avdelningarna upp när det blev höst. Det på grund av att vissa lokaler drabbats av vattenskada och att det var svårt att bemanna båda avdelningarna. Nu sliter personalen för att hinna med.

– Ska jag prioritera en kvinna som behöver mycket smärtlindring för att hon har gjort en stor tumöroperation eller ska jag prioritera en kvinna som blöder? Det är en väldig påfrestning för oss, säger barnmorskan Karin Järbäck.

Läs även: Sandra och Erik förlorade sitt barn

”Partnern googlar på tältsängar”

Den nuvarande situationen skapar en rad utmaningar i den dagliga driften av vården på kvinnokliniken och BB. Då vårdplatserna har minskat så har BB i nuläget ingen möjlighet att låta medföräldern stanna kvar tillsammans med mamman.

– Det är nästan sorgligt att partnern till mammor nuförtiden börjar googla på tältsängar så fort de har fått barn. De frågor oss om de får stanna kvar om de får in en egen säng i rummet, säger Karin Järbäck.

– Vi tycker att det är mycket olyckligt, då just den här första tiden lägger grunden för många år framöver som familj, säger barnmorskan Sara Boström.

Men det är inte enda problemet som uppstår genom att partnern inte får stanna kvar.

– Detta genererar så klart också mycket mer jobb för oss. Många nyförlösta kvinnor behöver hjälp med saker själv och med saker som rör bebisen, till exempel byta kläder eller blöja, lyfta från sängen till amning och så vidare. Då kan partnern verkligen hjälpa till jättemycket, säger Sara Boström.

Många har berättat om sina upplevelser

De barnmorskorna som finns på avdelningen säger att de gör allt de kan för att patienterna inte ska känna av hur mycket press det är.

Att den nuvarande situationen genererar både mer patienter och mer jobb för barnmorskorna är bara en sida av problemet. Flera patienter som den senaste tiden har varit inlagda på BB eller kvinnokliniken har berättat för oss om sina upplevelser. 

”Två kvinnor mådde dåligt och grät så jag försökte hålla mig undan mest.”

”Kände skuld för att jag var där med ett levande barn när jag visste att det kunde vara någon där som fått missfall.”

”En upplevelse på kvinnokliniken är aldrig bra. Personalen är sönderstressade och hinner inte med.”

”Man har inte samvete att vara kvar då man vet att min plats innebär ännu en mamma som måste vara utan pappan vilket resulterar i att man åker hem lika sjuk som innan.”

Sammanslagningen omöjlig att undvika

Men enligt Ann-Christin Sundberg som är hälso- och sjukvårdsdirektör så var sammanläggningen omöjlig att undvika. Just nu har gynavdelningen en vattenskada i köket och matsalen som kommer åtgärdas, men lokalerna kommer inte vara klara förrän slutet av året. Sedan gäller det att hitta mer personal och planen är att dela avdelningarna under hösten år 2017.  Ann-Christin Sundberg anser inte att patientsäkerheten är hotad.

– Nej, absolut inte. Och jag upplever inte heller att den nuvarande situationen innebär etiska problem, säger hon till SVT.

Barnmorskorna har däremot en annan syn och hoppas att ledningen lyssnar.

– Vi älskar ju vårt yrke! Vi vill göra vårt bästa och ge den bästa vården, men just nu känner vi inte att vi har förutsättningarna för att göra det, säger Sara Boström.

Är det på gränsen att vara patientsäkert?

Ja! säger Sara Boström och Karin Järbäck i kör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.