Arkivbild inifrån fabriken i Lycksele. Foto: SVT

Anställda gråter efter mardrömsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de anställda på Ikea Industry i Lycksele fick beskedet om att 144 personer, mer än hälften av de anställda, varslas är stämningen lägre än låg.

”Fabriken står still just nu för att folk står och pratar. Vissa står och grinar”, säger en anställd som SVT pratat med.

Medarbetarna i Glommersträsk, Malå och Lycksele fick beskedet idag klockan 14.30. Minskade produktionsvolymer och en kommande sortimentsförändring har fått ägaren Ikea att varsla 85 av 173 tjänster på möbeltillverkningen i Lycksele och samtliga 59 i Malå om uppsägning.

– De skiter i lilla Lycksele. De vill se en vinst. Det är för dyrt att göra allting här uppe i Norrland, säger en anställd, som inte vill synas med namn, till SVT.

Ikea Industry varslar

Har gått dåligt

De anställda har hört att företaget, som tillverkar möbler åt Ikea, inte gått bra men har ändå kämpat hårt för att vända den negativa trenden och ha kvar verksamheten. Men nu ser det mörkt ut.

– Det känns oerhört ledsamt att ett företag som Ikea inte mäktar med det här. Jag tror inte att folk känner sig motiverade att fortsätta jobba när de får ett sånt här besked.

Stora förluster

Företaget har tidigare redovisat stora förluster. Från att 2010 ha ett resultat på 13,4 miljoner kronor plus och 2011, minus 7,8 miljoner, redovisade man 2012 istället ett resultat på minus 27,2 miljoner kronor.

I mitten av juni 2013 blev företaget som då hette Hedlunda industri uppköpta av Ikea. Då startade man också upp ett helt nytt sortiment, utvecklat tillsammans med Ikea, som man hoppades skulle fungera bättre. Företaget gick 50 miljoner minus förra året.

– Jag har känt att det här har varit på väg länge, men just nu när man får facit i handen så blir man ju överraskad. Man vill inte tro det. Man vill ha jobbet och tryggheten kvar, säger en anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ikea Industry varslar

Mer i ämnet