Foto: SVT

Sebastian fick nytt jobb – 50 meter från Ikea

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 31 oktober, gjorde de flesta anställda vid Ikea Industrys fabrik i Malå sin sista arbetsdag. Av de 59 som varslades i maj, har halva styrkan hittat ny sysselsättning.

– Jag sökte jobb här på ALS Minerals. Bytte från trä till sten, säger 25-årige Sebastian Lundström.

Sebastian Lundström behövde bara gå 50 meter från Ikeas fabrik till det geologiska laboratoriet ALS i Malå. En av hans kompisar fick jobb på Perssons båt i Adak, en annan kollega började på Konsum, några på kommunens äldreboenden, ett par erfarna verkstadsarbetare hamnade på Hultdins mekaniska verkstad, andra gick över till Baseco i Sorsele, och så vidare.

Ikea Industry varslar

– Vi har länets lägsta arbetslöshet i Malå, bara fyra procent, så det kan ofta vara svårt att få tag på arbetskraft, säger kommunalrådet Martin Norén (S).

Ändå ovisst för många

Men ungefär halva styrkan på Ikea Industry går ändå ut i oviss arbetslöshet.

– Plugga eller söka nytt jobb, jag har många planer inför framtiden, säger Leonice Linder.

Leonice Linder kommer just ut från ett möte med arbetsförmedlingen. Hon jobbade som maskinoperatör på Ikea Industry, där hon putsade de limträfogar som tillverkades vid fabriken. Ikea har lovat hjälpa till med vidareutbildning för den personal som vill höja sin kompetens.

– Det är bra att Ikea vill hjälpa till, säger Leonice Linder.

”Viktigt för hela Malå”

Limfogfabriken, som ursprungligen var en avknoppning från Assi domäns sågverk i Malå, vill Ikea Industry sälja. Läget, mitt emot sågverket som nu ägs av Setra, är onekligen strategiskt för ett träförädlande företag. Ingenting är dock klart med eventuell ny aktör.

– Men det är viktigt för hela Malå kommun att det blir en fortsättning i fabriken, säger Sebastian Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ikea Industry varslar

Mer i ämnet