– Av alla städer känns det svårast att få tag på en lägenhet i Umeå, säger Embla Jernstig. Foto: SVT

Bostäder saknas – i alla kommuner utom två

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på bostadsmarknaden är hårt i stora delar av Västerbotten. Nästan alla kommuner har brist på bostäder. Det visar SVT Nyheters granskning.

Bland studenterna på Umeå universitet är bristen på bostäder ett känt problem.

– Av alla städer jag bott i känns det svårast att få tag på en lägenhet i Umeå, Man möter många som söker lägenhet hela tiden och många som inte har någonstans att bo, säger Embla Jernstig, student från Fjällbacka.

#BOSTADSÖKES

Men det är inte bara Umeå som har brist på bostäder. Vid Boverkets senaste avstämning för ett halvår sedan var det underskott av bostäder i nio av 15 kommuner i vårt område. När SVT Nyheter Västerbotten kontaktar de sex resterande kommunerna på nytt är det bara två som fortfarande har balans.

Akut läge i Norsjö

Många mindre kommuner i länet märker också de av ett hårdare tryck på bostadsmarknaden i takt med att allt fler flyttar till centralorten och i samband med flyktingmottagningen. 

Norsjö är en av de kommuner som gått från överskott 2010 till att förra åter ha ett underskott av bostäder och läget är nu akut.

– Vi måste skapa fler lägenheter eller hus, för annars hindrar man ju utvecklingen, säger Mikael Lindfors, (S), kommunalråd i Norsjö och fortsätter:

– Vi försöker hitta nya vägar för att få fram fler lägenheter.

Det kommunala bostadsbolaget i Norsjö har fått i uppdrag att bygga fler lägenheter och just nu byggs delar av det gamla hotellet om till lägenheter. Dessutom har bostadsbolaget köpt ett enfamiljshus som sedan byggts om till flerfamiljshus.  

Umeå vill växa

Länets största kommun Umeå, har länge tampats med bostadsbrist. Och trots att det byggts många nya bostäder de senaste åren, räcker det inte för en kommun som fortsätter att växa och vill bli 200 000 invånare till år 2050.

– Många av de projekt som varit planerade skulle egentligen redan varit klara, men det har varit väldigt mycket överklagningar i de olika byggena som gjort att projekten inte kommit igång, säger Umeås kommunalråd, Hans Lindberg (S).

Om man inte klarat av att bygga tillräckligt hittills, hur ska man då kunna bygga för att växa ännu mer?    

– Genom de politiska beslut som vi har fattat. Vi ska korta handläggningstider på bygglov och mark och exploatering, vi ska dessutom öppna upp mer mark och vi ska öka bostadsbyggandet från 1000 till 2000 bostäder per år. Det är en tydlig signal tycker jag och vi kommer att se skillnad om ett år, säger Lindberg.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet