Foto: SVT.

BRIS: ”Viktigt med snabb hjälp”

Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten har fortfarande problem med långa väntetider. Samtidigt konstaterar BRIS att det är viktig med snabb hjälp för barn som mår dåligt.

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Västerbotten har hittills i år inte ens nått halvvägs till regeringens mål om snabb behandling för barn och unga som far illa. Fram till och med juli hade bara 38% av patienterna fått ett första möte inom 30 dagar, långt från regerings mål på 90%. Samtidigt konstaterar Barnens rätt i samhället, BRIS, att det ofta är viktigt med snabb hjälp för barn som mår dåligt.

– Det är oerhört viktigt med snabb hjälp. Det är så många funktioner som sätts på spel när man måste vänta på att få hjälp. Det påverkar din skolgång, dina kamratrelationer och dina familjeralationer, säger Maria H Andersson, regionchef på BRIS Nord.

#hurmårdu

Fler kontakter

Kuratorerna på BRIS berättar om ett konstant högt tryck, där barn och ungdomar som behöver olika former av hjälp och stöd hör av sig. Under sommaren 2015 upplevde man till och med en liten ökning av antalet kontakter jämfört med sommaren innan. Relationer och psykisk ohälsa är de vanligaste frågorna som barnen tar upp. Och Maria H Andersson tror att många barn vänder sig till BRIS för att de inte vet var de annars ska vända sig.

– De flesta som ringer till oss är ju för att de inte har någon att prata med, ingen vuxen att dela sin vardagsbekymmer med. Eller stora och tunga saker som det är svårt för ett barn att bära ensam, säger Maria H Andersson.

För långsamt

BRIS menar att det finns gott om kompetens i samhället för att ta hand om barn och unga som behöver hjälp, men att det ibland kan vara otydligt vem som har ansvaret. Och så måste det gå snabbare, eftersom man menar att väntan innebär att man sätter ett barn på paus, där det riskerar att förlora till exempel skoltid och framtidstro.

– I vår värld går det för långsamt. Vi måste bli bättre på att möta de här barnens behov och deras rättigheter, säger Maria H Andersson.

#Hurmårdu?

Under veckan fortsätter vi vår serie om psykisk ohälsa. Och vi vill gärna komma i kontakt med dig, så mejla oss med dina erfarenheter: hurmardu@svt.se

På onsdag kommer BUPs verksamhetschef att kommentera kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hurmårdu

Mer i ämnet