Foto: SVT

Chef vägrade lämna handlingar – JO kritiserar

Publicerad

Reportern förvägrades uppgifter. Nu riktar JO allvarlig kritik mot Robertsfors kommunstyrelse och tjänstemannen.

En reporter från Dagens Nyheter (DN) begärde i en skolgranskning ut offentliga uppgifter från samtliga av landets kommuner. Chefen för en skola i Robertsfors, som är tjänstemannen i frågan, lämnade till en början bara ut en förteckning med vissa delar av de uppgifter som reportern frågat efter.

Efter påtryckningar och frågor från reportern om varför chefen inte lämnade ut de kompletta handlingarna han bett om i enlighet med lagen vägrade chefen inlämna ut informationen med hänvisning till tidsbrist och att uppgifterna var känsliga, trots att reportern garanterat att känsliga uppgifter inte skulle publiceras.

Chefen uppges också ha bett reportern att inte höra av sig igen.

Ringde arbetsgivaren och frågade om utredning

En tid senare började chefen kontakta reporterns chefredaktör och började ställa frågor kring den granskning Dagens Nyheter arbetade med men blev hänvisad till reportern, som i sin tur förgäves sökt kontakt med chefen under april och maj i år.

Robertsfors kommun meddelar i ett yttrande att tjänstemannens handläggningen av reporterns begäran inte hanterats korrekt.

”Oacceptabel handläggning”

JO menar att ett besked i en utlämnandefråga normalt ska lämnas samma dag och instämmer också med kommunens självkritik mot bristande av hanteringen av utlämnandet av uppgifterna, som JO beskriver som ”oacceptabel”.

Chefen och kommunstyrelsen förtjänar enligt JO allvarlig kritik för bristerna i handläggningen av reporterns ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.