Foto: TT.

Därför luktade det fis i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Helt plötsligt luktade det ruttet ägg och fis i Västerbotten. Nu har doften fått en förklaring.

Det var i september 2014 som en fis- eller äggdoft svepte in över Sverige, Västerbotten och Jämtland. Doften spred sig även till Norge och Finland. De flesta kände av doften, men ingen visste var den kom ifrån.

Nu har Håkan Grahn tillsammans med Pontus von Schoenber och Niklas Brännström på totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå löst mysteriet.

Ruttet ägg

Doften kom från vulkanen Bardarbunga som hade utbrott på Island. Vulkanen släppte ifrån sig stora mängder svavelväte, något som vi människor kan uppfatta som en doft av ruttet ägg.

– Vi har kört en screeningsmodell där vi släpper ut partiklar i ett vindtält och ser vart gasen sprider sig. Gasen träffade Storuman, Norge och Finland, säger Håkan Grahn på FOI.

Precis som äggdoften?

– Ja, exakt.

Modellen används vid kärnkraftshaverier

Varför ville ni gå till botten med det här?

– Vi tyckte att det var ett bra tillfälle att testa och se hur vår modell fungerade. Den används egentligen i beredskapssyfte, som vid kärnkrafthaverier. Sist vi kunde testade den var vid Fukushima i Japan.

Kan det hända fler gånger?

– Ja, absolut. Men det är inte så vanligt, säger Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.