Polisbilar på plats i Robertsfors i september. Foto: Patrik Samuelsson/SVT.

19-åringen får fängelse för mordförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Han högg en 16-åring i ansiktet och i ryggen. Nu döms 19-åringen till fyra och ett halvt års fängelse.

Efter knivhuggningen i Robertsfors den 14 september har den 19-årige mannen nu fått sin dom. Han döms i tingsrätten till fängelse i fyra och ett halvt år.

Vid mordförsöket högg mannen offret med en kniv i ansiktet och överkroppen. Den knivhuggne fick sårskador i ansiktet på sin kind och på en pulsåder och ett av knivhuggen i ryggen åsamkade allvarliga skador. Hugget gick genom ett revben och in genom den vänstra lungan som fick en blödning och punkterades.

Mordförsök i Robertsfors

Efter knivhuggningen gömde sig 19-åringen i en tvättstuga under natten men greps sedan 06.30 morgonen efter.

Blir inte utvisad

19-åringen har bott på ett HVB-hem för asylsökande i Robertsfors, och inför åtalet krävde åklagaren att mannen inte skulle få stanna kvar i Sverige eftersom brottet var så allvarligt.

På den punkten beslutar dock tingsrätten att det, trots brottets omfattning finns förutsättningar för utvisning, så kommer mannen inte utvisas. Det efter ett utlåtande från Migrationsverket som förklarat att det råder ett generellt hinder att tvångsutvisa personer till mannens hemland.

Hävdade nödvärn

Utifrån ett rättspsykiatriskt utlåtande bedöms det att mannen inte haft någon allvarlig psykisk störning vid tillfället.

Mannen menade i rätten att han handlat i nödvärn och inte hade uppsåt att döda 16-åringen, men trots att offret utövat knytnätsslag och sparkar mot 19-åringen bedöms det inte som motiv nog att stödja 19-åringens version om att knivvåldet varit motiverat.

Tingsrätten dömer mannen till fängelse i fyra år och sex månader. Dessutom döms 19-åringen till att betala 165.000 kronor till brottsoffret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Robertsfors

Mer i ämnet